Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hos Nordea finns ändå en möjlighet

Varken Handelsbanken eller Swedbank öppnar bankkonton åt passlösa. Det gör däremot Nordea.
– Med hjälp av handläggare som intygar om personens identitet kan vi göra det, säger Göran Cronwall, kontorschef på Nordea i Sandviken.

Annons

Den person som saknar ett giltigt hemlandspass kan inte få en id-handling från bankerna. Och utan en id-handling kan man, på de flesta bankerna, inte öppna ett konto.

Enligt Staffan Leijon, bankjurist på Handelsbanken i Gävle, krävs det ett pass eller en annan godkänd legitimation för att man ska få en id-handling. Uppehållstillståndet och det personbevis som flyktingarna får räcker inte.

– Utan id-handling kan vi inte öppna ett bankkonto utan att bryta mot lagen. Det är som ett moment 22 men många krångliga regler och lagar, menar han.

Totalstopp är det också hos Swedbank.

Men det finns en öppning hos Nordea, både i Gävle och i Sandviken. Hit kan en handläggare följa med en passlös och intyga om personens identitet och på så sätt kan ett bankkonto öppnas utan en id-handling.

– Migrationsverket har gjort en utredning om personen och ett svenskt id-nummer har delats ut. Vi förutsätter att allt har gått rätt till då och ett konto kan öppnas om någon styrker identiteten, säger Göran Cronwall, kontorschef på Nordea i Sandviken.

Mer läsning

Annons