Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hot om blockad borta

Hotet om blockad mot företaget som kör ut maten till Sandvikens skolor och äldreboenden är nu definitivt undanröjt.

Hofors Flytt och Städ har tecknat kollektivavtal med Transportarbetareförbundet.

Men för chaufförerna kan det bli mindre pengar i plånboken i stället för mer.

Annons

Sandvikens kommun fick tidigare i höst stark kritik av Transport för att man inte försäkrat sig om avtalsenliga löner när kommunen tecknade ett treårsavtal värt cirka 6 miljoner kronor för utkörningen av mat till barn och gamla.

– En upphandling som vanns genom lönedumpning, ansåg facket.

Efter hot om blockad med arbetsnedläggning har nu Hofors Flytt och Städ skrivit under kollektivavtal. Därmed har företaget förbundit sig att betala löner motsvarande minst 22 000 kronor i månaden för heltidsarbete.

– Vi är nöjda att vi nu fått det här verktyget, säger Transports ombudsman Niclas Sandström.

Mindre pengar

Men eftersom transportföretaget samtidigt organiserar om och gör nya scheman med fler chaufförer som jobbar kortare tid kan det i slutändan bli mindre pengar i plånboken för chaufförerna.

– Jag förlorar ingenting. Mina chaufförer kunde få bättre villkor tidigare när jag erbjöd en timlön motsvarande 19 300 kronor i månaden och betalade för fler timmar än vad utkörningen krävde, säger ägaren Ioan Paris.

Ojämn belastning

För att kunna klara den på grund av skollov ojämna arbetsbelastningen, räknar han med att i fortsättningen ha tre chaufförer som arbetar 50 procent var med en halvtidslön på avtalsenliga 11 000 kronor i månaden.

Mer läsning

Annons