Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundar ska öka trivseln inom äldreomsorgen

/

Hundar kan komma att anlitas inom äldreomsorgen i Sandviken.
Arbetsterapeuten Sirpa Laakso vill genomföra ett försök med vårdhundsteam.
– Ett sätt att höja motivationen hos de äldre och öka glädjen, säger hon.

Annons

I USA är det sedan lång tid tillbaka vanligt med vårdhundar på äldreboenden och sjukhus. Djuren har visat sig vara så effektiva i behandlingsarbetet att vissa försäkringsbolag i dag ställer krav på att det ska finnas hundar på institutionerna för att de ska betala ut patientersättning.Nu vill Sirpa Laakso, arbetsterapeut inom kommunen, genomföra ett försök med hundar inom äldreomsorgen i Sandviken.
Inom ramen för ett nytt projekt som ska ge personalen ökat inflytande och möjligheter att prova nya idéer har hon föreslagit att kommunen ska prova på att använda speciella vårdhundsteam.I sin projektansökan skriver Sirpa Laakso att det är vetenskapligt belagt att djur ökat välbefinnandet och sänker blodtrycket samt halterna av stresshormon i kroppen. Hon hänvisar också till en forskningsrapport där en svensk docent i geriatrik påvisar att det finns många vinster med djur inom vården. Exempelvis att arbetsmiljön blir bättre samtidigt som kostnaderna för vård och medicinering ökar.
– Jag tror att hundarna kan bidra till att öka omsorgstagarnas motivation för att träna och röra på sig. Det kan också bli bättre stämning och mer glädje ute på avdelningarna. Det vore riktigt kul att få göra ett test.

Mer läsning

Annons