Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundratals jobb på spel

/
  • Ser över. ”Vi går nu igenom vilka områden som är lämpliga”, sa Göran Kördel, Sandviks IT-chef, om den planerade outsourcingen av delar av IT-servicen.

I början av nästa år väntas Sandviks ledning bestämma vilken eller vilka IT-jättar som får ta hand om stora delar av koncernens IT-service. Hundratals jobb står på spel.

– Vi går nu igenom vilka områden som är lämpliga, sa Göran Kördel, som från årsskiftet blir Sandviks iT-chef, vid branschdagen IT-forum på Sandbacka Park i Sandviken på tisdagen.

Annons

Ett av seminarierna handlade om storföretagens outsourcing av IT-verksamheten.

Sandvik var ett av exemplen.

I februari i år berättade Arbetarbladet om Sandviks planer.

– Nu är vi inne i ett förhandlingsskede, sa Björn Lindén, som leder projektet.

Servicen av cirka 30 000 pc-arbetsplatser runtom i världen och driften av datacentralerna ska läggas ut på entreprenad. Syftet är bland annat att snabbare parera upp- och nedgångar och spara kostnader.

I dag har Sandvik cirka 1 000 anställda som sköter koncernens IT-nät, ungefär hälften sysslar med applikationer och hälften med infrastrukturen. Dessutom anlitas cirka 300 IT-konsulter.

Hur många jobb som berörs vill Göran Kördel inte säga. Än så länge är det inte klart i detalj var gränserna ska dras, vad som ska behållas och vad som köps in.

Flera kan räkna med anställning hos den eller de som tar över IT-servicen, i enlighet med EU:s direktiv för verksamhetsöverlåtelser – åtminstone under första året.

– Vi utnyttjar kraften hos globala spelare som vill vara bäst på just IT-tjänster, sa Björn Lindén.

Han räknar med att Sandvik väljer en eller två leverantörer men ville inte nämna vilka det kan handla om. Jättar som IBM, HP och indiska Tata finns troligen med i spelet.

Under första kvartalet nästa år ska ett förslag presenteras för Sandvikledningen. Sedan dröjer det någon månad innan avtal har skrivits.

Björn Lindén tror att det tar två–tre år att lägga ut verksamheten och att den eller de som tar över får kontrakt som sträcker sig över åtminstone fem år.

Hur det påverkar de lokala IT-konsulterna i Sandviken återstår att se.

Mer läsning

Annons