Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyresgästerna skrämda av pyromandåden

/
  • Otrygga. Familjen Hassan har bott på Tallbacksägen 17 i fem år, men känner ingen trygghet längre. Vem är det som gör så här och varför är det ingen som tar fast den som tänder på?, undrar Sipan och Haboan Hassan.
  • Utsatta huset. Hyreshuset på Tallbacksvägen 17 i Sandviken har varit utsatt för fem anlagda bränder.
Foto: Lars Wigert
  • Informerar. Mats Johansson på Sandvikenhus störningsjour går runt i höghuset i Norrsätra för att berätta om den senaste anlagda branden. Tolken Sawsan Alkarkhi följer med för att översätta till arabiska och ryska. På Tallbacksvägen 17 bor det arabisktalande hyresgäster i 21 av 48 lägenheter.
  • Eldade tidningar. Vid den senast anlagda branden på Tallbacksvägen 17 tände pyromanen eld på en bunt tidningar strax innanför dörren in till förråden och tvättstugan som tidigare brunnit. Nyligen monterade rökvarnare drog igång larmet och en vakt var på plats redan efter någon minut. Trots att han hade hund med sig kunde de inte få upp något spår efter pyromanen.

Det är en pyroman polisen letar efter. Den femte anlagda branden i huset på Tallbacksvägen 17 har skrämt upp hyresgästerna rejält.

Och trots att en vakt med hund snabbt var på plats efter larmet fick de inte upp något spår.

Annons

Polisen går nu ut och säger att de letar efter en människa med ett sjukligt beteende som de tror ligger bakom de anlagda bränderna i Norrsätra. Sammanlagt 15 bränder i området har anmälts de senaste åren.

Onsdagens brand innanför en källardörr var inte den allvarligaste men tyder på att pyromanen bara fortsätter. Två dagar innan brann det i ett soprum några hundra meter därifrån. Ännu har det lyckligtvis inte utvecklats till någon allvarligare eldsvåda, men röklukten har satt sig i väggarna.

Bränderna har också satt djupa spår i människorna. Flera hyresgäster säger att de är rädda, någon törs inte sova, andra oroar sig över hur de ska göra om det börjar brinna på riktigt, hur ska de ta sig ner om hissen inte går att använda? Och ytterligare några funderar på att flytta. I huset bor både gamla och handikappade.

Känner obehag

Familjen Hassan med sönerna Sipan och Haboan har bott i huset i fem år och tycker att det som händer är väldigt obehagligt och har svårt att förstå vem som kan vilja göra så här.

De får samma fråga som alla andra från Sandvikenhus Mats Johansson på störningsjouren och tolken Sawsan Alkarkhi som går runt i hyreshuset och pratar med de boende.

Har ni sett eller hört något?

– Nej, ingenting svarar de.

Så säger alla. Ingen har sett vem som tänder på vid tre-fyra-tiden på natten.

Vid den senaste branden natten till onsdagen gick det nyinstallerade brandlarmet igång av röken från den påtända tidningshögen och en vakt med hund var snabbt på plats. Men ingen människa fanns i närheten och hunden fick inte heller upp något spår.

Det som får polisen att misstänka att det är en pyroman är att bränderna sker inom ett begränsat område, alla 15 på 400 meters håll från huset på Tallbacksvägen 17. Och tiden och tillvägagångssättet är lika.

Mer läsning

Annons