Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I årets val bjöd Messing på kaffe

/

Årets val var det första sedan 1985 som Ulrica Messing inte befann sig i den politiska hetluften. Deltagandet i valrörelsen sträckte sig till att dela ut kaffe och flygblad.

– Klart det var jobbigt att stå vid sidan av, säger hon.

I dag är hon i Sandviken för att prata om resan från politik till eget företagande.

Annons

Det var för tre år sedan som den före detta ministern och Forsbackabon Ulrica Messing beslöt sig för att hoppa av politiken. Familjesituationen med nye livskamraten Torsten Jansson, företagare och miljardär, och två barnkullar att foga samman var ett starkt vägande skäl till att hon tog klivet.

– Jag behövde lämna politiken för att få livet att gå ihop. Ända sedan jag var 23 år och blev riksdagsledamot hade jag prioriterat politiken före allt annat. Nu kom jag till en punkt när det inte gick längre, det blev för slitsamt, säger hon.

Sakta men säkert slog tanken på att starta eget, att själv bestämma över sitt framtida arbete, rot. Och att hon skulle satsa på ett företag i inredningsbranschen kändes självklart.

– Jag har alltid varit väldigt intresserad av inredning, färg och form. Jag har sparat alla mina inredningstidningar genom åren.

I dag driver hon företaget Porthouse Interior med två butiker i Göteborg och en i Kosta. I affärerna säljer hon allt ifrån porslin till bestick, mattor, lampor och möbler – en del har hon designat själv – allt i en ”skandinavisk variant av New England-stilen”.

Som grundplåt använde hon en del av pengarna från försäljningen av villan i Forsbacka.

Hon menar att det finns stora likheter mellan att vara företagare och politiker.

– Båda kräver mycket jobb. Liksom man inom politiken måste satsa allt så måste jag med butiken visa att jag menar allvar. Det är stenhårt arbete, envishet och målmedvetenhet som gäller.

– Den stora skillnaden är att jag nu bestämmer vad jag vill ägna mig åt och det ger en stor frihetskänsla.

Som egenföretagare jobbar Ulrica Messing nästan lika mycket som hon gjorde i riksdagspolitiken, då arbetsveckor på 60 timmar var regel snarare än undantag.

– Men jag är ändå tillgänglig för familjen på ett annat sätt, säger hon.

Hon har också engagerat familjen i sitt företag. Ulricas bror Erik Messing bror övertog vd-posten tidigare i år, hennes man Torsten Jansson sitter i styrelsen och ena sonen hjälpte till att ta fram en logga.

– Och pappa har skruvat upp varenda hylla som sitter i butikerna och mamma har hjälpt till att prismärka, berättar hon.

– Vi brukar ha familjeråd när det ska tas stora beslut. Det är roligt att hela familjen känner att företaget angår dem också.

Ulrica Messing var 23 år när hon blev riksdagsledamot, 28 när hon blev statsråd. När hon lämnade politiken, bara 39 år gammal, tillhörde hon redan veteranerna inom sitt parti och nämndes som en av de hetaste kandidaterna att efterträda Göran Persson som s-ledare.

– Klart jag kan sakna politiken. Det vore väl sorgligt annars när det ändå var något jag höll på med i 17 år. Det finns en speciell nerv när man ska gå till beslut och jag har alltid gillat det politiska samtalet, mötet med olika människor.

– Jag träffar fortfarande många från den tiden regelbundet. Jag är god vän med till exempel Thomas Östros, Ylva Johansson och Tomas Enroth.

Och hon har fortfarande ett engagemang. Inför valet uppmanade hon alla i omgivningen att gå och rösta.

Hon är med i Socialdemokraterna, men i årets valkampanj stod hon helt utanför rampljuset, hjälpte bara till att dela ut flygblad och kaffe på hemmaplan.

Partiets historiska katastrofval följde hon från tv-soffan.

– Jag röstade på Leif Pagrotsky som stod överst på listan, berättar hon, men så mycket om partiets framtid vill hon inte spekulera i.

I dag besöker Ulrica Messing företagarmässan i Göransson Arena för att samtala om vägen från politiken till det egna företagandet. Hon kommer även prata om sina erfarenheter av att växa upp på bruksorter, född som hon är i Hällefors och uppvuxen i Hofors.

– Det gäller att ta tillvara på den enorma kraft som ofta finns på de här orterna.

Mer läsning

Annons