Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I går kom kulturdebatten till Sandviken

/
  • Kulturdebatt. I går debatterades den nya kulturutredningen i Sandvikens Folkets hus. Karin Forsgren, filmkonsulent, är orolig att kulturen inte ska få existera för sin egen skull.

I går kväll debatterade politiker, kulturutövare och experter regeringens nya kulturutredning på Sandvikens Folkets hus.

Annons

Nära hälften av stolarna på parkett var upptagna när kulturutredningen skulle stötas och blötas. Kvällen inleddes av en debatt som sändes med digital teknik direkt från ABF-huset i Stockholm. Där deltog bland annat utredningens ordförande Eva Swartz Grimaldi och kulturutskottsledamöterna Margaretha Israelsson (S) och Mats Johansson (M).

– Det viktigaste med utredningen är att diskussionen och debatten har dragit i gång. Nu diskuterar ett helt land, sade Eva Swartz Grimaldi bland annat.

Debatten, som arrangerades av Koalition för kulturdebatt, sändes i 13 olika städer från Boden i norr till Malmö i söder och överallt fick den en lokal följetong.

I den lokala diskussionen i Sandviken deltog Sandvikens och Gävles kommunalråd Monica Jacobsson (S) och Carina Blank (S), Michael Cocke, konstnärligledare för Folkteatern, Jonte Nynäs, bildkonstnär och Lars-Göran Karlsson, kultursociolog.

Karin Forsgren, filmkonsulent på Film Gävleborg var en av dem som kommit för att lyssna. Och hon saknade filmen som helt lämnats utanför utredningen.

– Vi som jobbar med det här tycker att det är synd att film inte är med. Regionalt arbetar vi med film som kultur, i filmutredningen som kommer till hösten är fokus på långfilm.

Ett uppmärksammat förslag i utredningen är ett nytt system för att fördela pengar till kulturen.

– Det kommer absolut att påverka kulturlivet regionalt. Om det blir bra kommer den regionala kulturen att lyftas politiskt i länet. Men det gäller att det finns ett intresse, tror Karin Forsgren.

Annons