Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idrottarna är heta för sponsring

När Sara Hector nu hastigt närmar sig världstoppen ökar sponsringen från hemkommunen Sandviken.
– Jätteroligt. Vi är starka på vinteridrotter och vill gärna synas ihop med henne, säger informationschefen Odd Westby.
Saik, SIF, Brynäs, Gefle IF och Emil Jönsson är övriga idrottsutövare som Sandvikens kommun betalar för att förknippas med.

Annons

När Sara Hector i helgen kom på 19:e plats i världscuptävlingen i storslalom i Aspen betydde det 1 000 kronor i sponsorpengar från Sandvikens kommun plus extrainkomster för att orden ”Sandviken” och ”Kungsberget” nämndes i riksmedia.

Prestationen avgör

Precis som i fallet med längdåkaren Emil Jönsson och Saiks bandylag på herr- och damsidan är stjärnskottet Sara Hectors ersättning baserad på prestation.

Hon får 5 000 kronor i grundsumma, 500 för varje start i världscupen och därutöver extrapengar utifrån hur hon placerar sig i världscupen, europacupen och junior-VM. Exponeringen i riksmedia kan ge henne ytterligare högst 20 000 kronor under säsongen.

Starka på vinteridrott

– Vi är starka på vinteridrotter i Sandviken och vill gärna synas i det sammanhanget. Den positiva satsningen i Kungsberget gör det extra intressant, säger Odd Westby.

Den i särklass största delen av kommunens sponsorpott går till Saik bandy, som inför säsongen 2010–2011 tecknat ett treårigt avtal med kommunkoncernen värt cirka 1,5 miljoner kronor.

Om både herr- och damlaget samt de fyra juniorlagen går hela vägen i sina slutspel och vinner SM-guld blir det full utdelning – 560 000 kronor per säsong. Går det dåligt är Saik ändå garanterade 470 000 kronor.

Eftersom Saik länge låg efter med hyrorna på Jernvallen och i Göransson Arena får dock inte bandyklubben ut alla pengar. Hyresskulden på 623 000 kronor regleras genom att kommunen skickar 223 000 direkt till arenabolaget för 2010/2011 och därefter 200 000 kronor under de kommande säsongerna.

Gemensamt för Sara Hector, Emil Jönsson och Saik-spelarna är att de ska låta bli att göra bort sig genom doping eller skandaler. Vid negativ publicitet hävs avtalen enligt en särskild paragraf i avtalen.

Mer läsning

Annons