Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Industriprogrammet är bra för plånboken

/
  • BRA LÖN. De som läser på Industriprogrammet i Sandviken tjänar fem år efter examen bäst i länet, visar en kartläggning från Gymnasiekvalitet.se.

Vill du tjäna bra efter gymnasiet?


Läs då på Industriprogrammet i Sandviken. De som
har
läst där har de högsta års
-
lönerna

fem år efter examen.


Samma program är även bäst på att förädla elevernas betyg från högstadiet.

Annons

En kartläggning som sajten Gymnasiekvalitet.se har gjort över länets gymnasieskolor är trevlig läsning för Industriprogrammet i Sandviken. Kartläggningen visar nämligen att elever som har läst där tjänar bra efter examen, och att de är bra på att förbättra elevernas betyg från slutbetyget i nian till gymnasiebetyget.

319 800 kronor var den genomsnittliga årsinkomsten för elever på Industriprogrammet, fem år efter examen, att jämföra med exempelvis Borgarskolan i Gävles årsinkomst som är 236‑700 kronor.

Påpekas bör att samhälls- och naturvetenskapsprogrammen är studieförberedande, medan Industriprogrammet och Fordonsprogrammet (som ligger tvåa på listan) ger jobb snabbare.

Industriprogrammet är även bäst på att förbättra elevernas resultat från högstadiet.

– Vi har en bra utbildning som brukar vinna den interna trivselligan när eleverna svarar på enkäter. Det är en populär utbildning, säger rektorn Mats-Olov Henricson.

Att kunna stoltsera med de bästa årsinkomsterna och förädlingssiffrorna i länet är förstås inte helt fel i marknadsföringssyfte.

– Absolut. Men vi har redan ett mycket stort intresse för Industriprogrammet och har inte några problem med att locka elever.

Men för att få den årsinkomsten krävs att man får ett jobb. En mindre rolig siffra är att var fjärde som har läst Industriprogrammet har varit arbetslös någon gång 2004–2006. Bland de som har läst Naturvetenskapsprogrammet på Björkhagsskolan i Hofors har bara 13,3 procent varit arbetslösa under samma period.

Nämnas kan även att alla de gymnasieskolor som har lyckats bäst på de nationella proven finns i Hälsingland - ingen skola i Gävle, Sandviken, Hofors eller Ockelbo platsar på topp tio.

Bakom Gymnasiekvalitet.se ligger Svenskt Näringsliv. Uppgifterna i kartläggningen har samlats in via SCB och enkäter.

Mer läsning

Annons