Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Industrivärden får vänta på ny vd

Det dröjer flera månader innan Industrivärden får en ny vd efter Anders Nyrén, uppger investmentbolaget som ökat substansvärdet sedan årsskiftet med 18 procent.

Annons

Industrivärdens stämma inleddes klockan 14 i Stockholm. Där väntas storägaren Fredrik Lundberg väljas till ny styrelseordförande.

Turbulensen har varit stor i bolaget den senaste tiden. Vd:n Anders Nyrén skulle ta över som ordförande men petades i förra veckan och lämnar bolaget i samband med stämman, en följd av hans inblandning i SCA:s vidlyftiga representation och användande av privatplan.

Industrivärden är största ägare i SCA, och är även storägare i Handelsbanken och har innehav i bolag som Volvo och Ericsson.

Sverker Martin-Löf gjorde i sitt stämmoanförande en omsorgsfull resumé över sin tid som ordförande i Industrivärden och konstaterade att valberedningens förslag om att Fredrik Lundberg ska väljas till ny styrelseordförande innebär att ordförandeposten nu hamnar i en annan maktsfär än den sfär han själv tillhör, Handelsbanksfären. Han berömde Anders Nyréns insats som vd för Industrivärden. Han gick igenom utvecklingen i portföljbolagen och konstaterade att det finns en del kvar att göra i Volvo.

Förre vd:n Anders Nyrén beklagade att han inte fick möjligheten att bli ordförande i Industrivärden, men tyckte att det varit "fantastiskt roligt" att vara vd i Industrivärden.

Tomas Hedberg från Swedbank Robur berättade att flera institutionella ägare ställer sig bakom valberedningens förslag. Han slog fast att Industrivärden behöver en nystart och bolaget behöver utvecklas i samklang med minoritetsägarna. Han välkomnar att den korsvisa representationen i sfärens styrelser nu avvecklas.

Albin Rännar från Aktiespararna anser att Industrivärdens ägarstyrning "spårat ur" och att korsägandet gjort det svårt att se vem som haft ansvaret i sfären. Han tycker att Industrivärden i möjligaste mån ska "hålla tassarna borta" från SCA.

Rekryteringen av en ny vd pågår, men det beräknas dröja till tredje kvartalet innan en person är på plats, skriver Industrivärden i delårsrapporten. Tillsvidare är Bengt Kjell tillförordnad vd.

Han har tidigare varit vice vd för Industrivärden men arbetar i dag inom Handelsbanken.

Mer läsning

Annons