Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga parasiter i Öjaren

/
  • Rent vatten. Sandviken Energi har tagit prover på Öjarens ytvatten och kunnat konstatera att den fruktade bakterien som Östersunds dricksvatten drabbats av inte finns i Sandvikens dricksvatten.

Den fruktade parasiten som gjorde människor i Östersund sjuka, förekommer även i andra ytvattentäkter. Men inte i Öjaren. Sandviken Energi tog genast prover för att vara på den säkra sidan.

– Jag känner mig lugn, säger va-chefen Anna Holmstén.

Annons

Parasiten Cryptosporidium orsakade stora problem i Östersund för någon månad sedan när dricksvattnet förorenades och massor av människor blev magsjuka. En undersökning som Smittskyddsinstitutet gjort visar att det inte är helt ovanligt att parasiten förekommer i ytvattentäkter i hela landet. Var tionde prov var positiva för cryptosporidium.

Sandviken tar sitt dricksvatten från just en sådan täkt – ytvattnet i sjön Öjaren. Därför tog man genast prover när problemen i Östersund blev kända.

– Vi har ett program där vi kontinuerligt tar prover, men just det här provet ingår inte och därför ville vi ha svart på vitt. Det visade att parasiten inte finns här, säger vatten- och avloppschefen Anna Holmstén, som egentligen aldrig var orolig för det.

– Nej, vi har en rening i vattenverket med UV-ljus som är hundraprocentigt säkert när det gäller förekomster av just parasiter och virus.

Separerade

Dricksvattnet som tas från Öjaren och avloppen som går ut i Storsjön är ju dessutom separerade.

Men så sent som 2004 råkade Sandvikenborna ut för dåligt vatten som behövde kokas på grund av bakterietillväxt i ledningarna.

– Efter det gjorde vi mycket för att säkra bra kvalitet på vattnet, men man blir aldrig fullärd. När det lagt sig i Östersund ska vi åka dit på studiebesök. De har säkert lärt sig jättemycket av det här, säger Anna Holmstén.

Mer läsning

Annons