Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga riktigavikariat förGöransson-elevernai sommar

Nu försvinner möjligheten till arbete på Sandvik direkt efter utbildningen för eleverna på Göranssonska skolan.
– Det beror på att vi säger upp personal som har återanställningsrätt, säger skolans vd,Tommy Sandin.
Däremot kommer de att fortsätta att erbjudas kortare feriejobb.

Annons

Krisen inom stålindustrin har medfört massuppsägningar på Sandvik och därmed stopp för både nyanställningar och sommarvikariat. Förra sommaren anställde företaget inte mindre än 1 000 personer på vikariat. Det innebar att många unga kunde få ett jobb.

Nu märks konjunkturnedgången på den av Sandvikens kommun och Sandvik samägda gymnasieutbildningen Göranssonska skolan.

Efter att det stora varslet som berörde 900 anställda lades i höstas har man även beslutat att stoppa möjligheten för avgångseleverna till tre månaders sommarjobb i produktionen på Sandvik. Den chansen till arbete har erbjudits alla tredjeårselever direkt efter avslutad utbildning tidigare år och många har nappat. Men i sommar blir det inget.

– I och med att vi säger upp personal har de som måste lämna företaget rätt till återanställning om det uppstår behov. De har förtur till alla lediga jobb, säger Tommy Sandin.

Däremot är både företagsledning och de fackliga representanterna överens om att inte dra in de kortare feriejobben för alla elever på skolan som vill jobba på Sandvik i sommar. De kommer fortsättningsvis att erbjudas arbete. Det är fyra veckor för ettorna och tvåorna och åtta veckor för treorna.

– Vi vill att de håller kontakten med arbetslivet. Att de får yrkeserfarenhet är viktigt och vi ser feriejobben som en del av utbildningen, förklarar Sandin.

Mer läsning

Annons