Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen anledning till överklagan i Batti-målet - tycker domaren

En mastodontförhandling till klockan 20 på kvällen i en rättssal där luftkonditioneringen stängts av kan ha påverkat Gävle tingsrätts förmåga att bedöma ett mål.
Det hävdade åklagaren Mikael Hammarstrand häromdagen.
– Det var långt ifrån idealiska arbetsförhållanden. Men så illa att det påverkade rättssäkerheten var det inte, hävdar Carl-Axel Bladh, lagman vid Gävle tingsrätt, som själv ledde rättegången.

Annons

Det handlar om knivskärningen i Sandviken där tre män som åtalats frikändes av tingsrätten, samma brott som Sandvikenpolitikern Battal Batti senare anklagades för att ha anstiftat. Förundersökningen mot honom lades ned.

I förra veckan överklagade åklagaren Hammarstrand den friande domen för knivskärningen. Han framhåller sakfel i domskälen och mindre övertygande bevisvärderingar som skäl för överklagandet.

Men han lyfter också fram tingsrättens pressade arbetsförhållanden.

För kort

I stället för tre dagar som han begärt, klämdes förhandlingen in på två dagar.

Det innebar att klockan blev över 20.00 andra dagen. Då hade luftkonditioneringen automatiskt stängts av kl 18.00 och det blev ”plågsamt syrefattigt” och ”fysiskt mycket utmanande omständigheter”, som enligt Hammarstrand kan ha påverkat rättens möjlighet att ta till sig information i målet.

– Det är en omständighet som kan ha haft betydelse, kanske inte den viktigaste, men ändå värt att fundera över, säger Hammarstrand, som nu begär tre dagars förhandling i hovrätten.

Pressad arbetssituation

Domaren Karl-Axel Bladh medger att det var en pressad arbetssituation, men anser att det inte fanns någon annan möjlighet än att fullfölja förhandlingen.

– Det satt personer häktade och flera av de inblandade juristerna var fullbokade under de kommande dagarna.

Bladh framhåller också att hans och nämndemännens överläggning om domen hölls under fullt normala förhållanden några dagar senare.

Missade inget

– Vi har både anteckningar och förhören inspelade på band så det finns ingen risk att vi har missat någon information i rättssalen, säger han.

Bladh får medhåll av en av de inblandade advokaterna, Bengt-Olov Horn.

– Det var varmt och jobbigt, men riktigt så illa tycker jag inte att det var. I så fall hade ju vem som helst i rättssalen haft möjlighet att begära att förhandlingen avbröts, säger han.

Mer läsning

Annons