Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen cyanid i Sandviks dricksvatten

Sandvik fick i måndags besked från kommunen att dricksvattnet på industriområdet innehöll förhöjda halter av giftet cyanid. Nya provsvar i går kväll visade dock inte på några förhöjda halter.

Annons

Efter provsvaret i måndags vidtog Sandvik försiktighetsåtgärder och uppmanade alla anställda att inte dricka kranvattnet. Det gällde även Sandvik Coromant och Göranssonska skolan. På tisdagen placerade Sandvik i stället ut dricksvattentankar.

Det var okänt varifrån föroreningen skulle komma eftersom ämnet inte förekommer i Sandviks produktion.

Man var även rädd att föreorenat vatten skulle ha kommit ut i Sandvikens tätort.

Det var efter en rutinkontroll 27 januari som man kunde konstatera att dricksvattnet hos Sandvik innehöll en förhöjd halt av cyanid. Provresultatet offentliggjordes i måndags eftermiddag.

På tisdagsmorgonen togs 17 nya prover på flera platser inom och utanför industriområdet och dessa skickades omgående till analysföretaget ALcontrol i Linköping

Klockan 18.30 i går kväll kom de nya provsvaren som inte visade på några förhöjda halter av cyanid. Sandvik meddelade då direkt att restriktionerna att inte dricka vattnet hävdes.

Varför det första provet visade på höga värden är i nuläget oklart. Sandvik ska nu tillsammans med Sandviken Energi göra en utredning för att klargöra orsaken till det höga värdet i stickprovet.

Mer läsning

Annons