Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen mygginvasion än

Någon mygginvasion är det än så länge inte tal om i området längs nedre Dalälven.
– Det har varit få myggor i sommar. Men det kan ändra sig snabbt, säger Jan Lundström, bekämpningsansvarig på Nedab.

Annons

Varje vecka är Nedab ute och kontrollerar sina fällor för att hålla koll på mängden stickmyggor, bland annat för att se om det finns skäl till att genomföra en bekämpning.

– Vattenståndet i Färnebofjärden och i de andra områdena längs nedre Dalälven är lågt. Inför den närmaste framtiden ser det bra ut, vi får hoppas att det fortsätter så, säger Jan Lundström.

Nu har de lyckats komma fram till en överenskommelse med tillsyndsmyndigheterna så att de kan myggbekämpa i sommar om behov finns. En första bekämpning kommer att göras i Lågbo och Kågbo i Gävle kommun under helgen. Orsaken är att Fortum håller på och renoverar en transformatorstation vid ett kraftverk i Söderfors och då tar vattnet en annan väg än det brukar göra. Det här har orsakat översvämningar runt Lågbo och Kågbo och mängden mygglarver i området gör att en bekämpningsinsats kan motiveras.

– Normalt så bekämpar vi inte på så här små ytor som det här handlar om. Men vi har gjort bedömningen att en bekämpning behövs i det här fallet, säger Jan Lundström.

Mer läsning

Annons