Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen öppnade – då åkte hemtjänsten iväg

Trots att kvinnan inte öppnade dörren vid två av hemtjänstens besök struntade personalen i de skriftliga rutinerna och åkte därifrån utan att kolla att hon mådde bra.
Kvällspatrullen hittade senare kvinnan medtagen och knappt kontaktbar, troligtvis drabbad av en stroke. Nu har händelsen Lex Sarah-anmälts.

Annons

Kvinnan har hjälp av hemtjänsten några gånger i veckan, främst med matleveranser och inköp. När två anställda en förmiddag för några dagar sedan skulle hämta inköpslistan öppnade hon inte dörren. Deras uppfattning är att kvinnan inte alltid är hemma vid besöken och därför gjordes bedömningen att de kunde återkomma senare under dagen.

På eftermiddagen åkte en annan patrull till kvinnan som återigen inte öppnade. Några åtgärder vidtogs inte men uppgifterna framfördes till de som skulle tjänstgöra på kvällen. Två anställda åkte då till kvinnan och tog med en nyckel. När de kom in satt hon vid köksbordet, medtagen och med oregelbunden andning. Hon var kontaktbar men kunde inte föra ett samtal och hade troligtvis drabbats av en stroke. Det är oklart hur länge hon suttit så. Hon hade inte sitt larm på sig.

Kvällspatrullen tillkallade ambulans och kvinnan vårdas nu på länssjukhuset i Gävle för sina skador.

Arbetsgivaren har utrett händelsen och ser allvarligt på det inträffade. Fyra av sex inblandade har brustit i sitt agerande och inte följt de skriftliga rutiner som finns över åtgärder när omsorgstagare inte är hemma. Att så många ur personalen, trots kännedom om rutinen, inte har ingripit tyder enligt utredningen på att arbetsgruppen agerar efter informella rutiner. Samtliga inblandade har informerats om allvaret i situationen. En arbetsrättslig utredning har också inletts.

Mer läsning

Annons