Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen vill hjälpa Gabriels föräldrar

/

Varför är det så svårt för Anders och Ewa-Leena att få vårdnaden om Gabriel?

Jo, Sverige har valt att inte tillåta surrogatmödrar och därför ska det heller inte vara för enkelt att anlita en utländsk surrogatmamma.

Annons

Det är den bild Arbetarbladet får vid en rundringning till Myndighetssverige. Ytterst är det en snart fyra månader gamla Gabriel som drabbas.

Vi berättade i går om lille Gabriel som nyss kommit hem till Sandviken. Efter åtta års längtan efter barn valde Anders och Ewa-Leena till slut att anlita en rysk surrogatmamma. Det har dock skapat stora problem för familjen.

Han är svensk medborgare, skriven i Sverige, men här är det ingen som har rätt att föra hans talan.

Enligt svenska myndigheter är hans ryska surrogatmamma vårdnadshavare. I Ryssland finns han inte ens i några register.

Anders som är Gabriels biologiska pappa får nämligen inte vårdnaden, trots att han gjort ett faderskapstest som bekräftar han genetiska koppling till barnet.

Frågan alla vill ha svar på är hur kan det vara så svårt för en biologisk pappa att få vårdnaden om sin son?

När Arbetarbladet ringer runt till Myndighetssverige

är frågetecknen och oklarheterna fler än beskeden om vad som gäller. Det finns ingen tydlig lag som de beslutsfattarna kan luta sig mot. Svaren blir därför svävande, otydliga och i vissa fall vilseledande.

Den samlade bilden som jurister vid olika myndigheter ger är att eftersom svensk lagstiftning förbjuder surrogatmödraskap ska det heller inte vara enkelt att anlita en utländsk surrogatmamma och sedan ta med sig barnet hem till Sverige.

Men eftersom det inte är olagligt att åka utomlands förekommer det. Enligt en av de riksdagsledamöter som engagerar sig i frågan blir det här ett allt valigare sätt att skaffa barn. Den som i slutändan drabbas är de nyfödda.

Det har inte varit möjligt att få en politisk kommentar. Ansvarig minister har semester, men så här lyder en kommentar från en jurist vid justitiedepartementet.

"Det etiska ställningstagande som Sverige tagit i och med beslutet att inte tillåta surrogatmödraskap gäller ju även när en utländsk surrogatmamma har fött barnet och därför vill man väl inte göra det för enkelt".

Annons