Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget gott nytt år för värdshuset i Gysinge

Värdshuset i Gysinge stängs strax efter nyår.
Ägaren Ulf Berghäll hävdar att det är ”en tillfällig neddragning”. Beskedet till facket är dock att värdshuset läggs ned.

Annons

I slutet av förra veckan förhandlade Kent Johansson, ombudsman i Hotell- och restaurangfacket, om uppsägningar. En handfull anställda berörs.

– Till mig sa han att verksamheten skulle läggas ned, säger Kent Johansson.

I ett mejl till Arbetarbladet skriver Ulf Berghäll att öppethållandet ska ”begränsas” under första kvartalet.

Konferensbokningarna har minskat till följd av finanskrisen, skriver han och framhåller att personalen får komma tillbaka ”så snart vi ser det ljusnar och tillströmningen av gäster ökar igen”.

I oktober i fjol lades värdshusrörelsen över i det nybildade Gysingebruk Wärdshus, Hotell och Konferens AB, ett dotterbolag till Gysinge Bruk AB. Dotterbolaget fick en kapitaltäckningsgaranti på knappt en miljon kronor.

Arbetarbladet berättade i somras om Gysinge Bruks ansträngda ekonomi. Under två år hade bruksbolaget gått med sammanlagt cirka 2 miljoner kronor i förlust.

Årsredovisningen för 2010 visade att rörelsen hade varit konkursmässig om inte ägaren Ulf Berghäll pytsat in en halv miljon kronor extra.

Arbetarbladet har också i flera artiklar berättat om kritiken från flera lokala företagare som känt sig lurade av Berghäll och hans sätt att göra affärer.

Hos kronofogden ligger i dag en fordran på drygt 30 000 kronor från Mattöns samfällighetsförening som ansvarar för väghållningen i Gysinge.

– Han har inte betalat avgiften för vare sig 2011 eller 2010. Avgifterna behövs för att driften ska gå ihop. Det går i huvudsak till plogning och sandning, säger Erik Roth, kassör i samfällighetsföreningen.

Liselotte Östblom driver Kafé Nyfiket och är aktiv i bygdeföreningen Vi i Gysinge.

– Värdshuset har stor betydelse för Gysinge. Det är jättesynd om det läggs ned, säger hon.

Mer läsning

Annons