Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget hemlighetsmakeri kring Nordhs ersättare

/

Sandvikens kommun håller inte med om att det förekommit hemlighetsmakeri kring den utlysta tjänsten som kommundirektör och som inte ska ha lockat några sökanden.


Men det finns i alla fall en meriterad person som sökt jobbet, något som förnekades när ansökningstiden gått ut.

Annons

Beskedet om att ingen vill bli kommundirektör i Sandviken efter Svante W Nordh har väckt förvåning och skapat misstankar om att kommun och rekryteringsföretag inte vill lämna ut några namn förrän det finns ett begränsat antal huvudkandidater att anställningsintervjua.

Detta för att undvika att skrämma bort sökanden som redan sitter på toppjobb och som inte vågar riskera att bli brända hos nuvarande arbetsgivare.

– Men vi mörkar inte. De ansökningar som finns ska lämnas ut, säger personalchefen Maria Östgren-Forsberg och lovar Arbetarbladet att ta en ny kontakt med rekryteringsföretaget för att under fredagen ge besked om det kommit in några namn efter ansökningstidens utgång.

Redan sedan ett par veckor tillbaka finns det dock minst en sökande till tjänsten. En person med formellt starka meriter skickade sin ansökan direkt till kommunen, där Arbetarbladet tog del av den, i stället för till rekryteringsföretaget enligt uppmaningen i annonsen.

Maria Östgren-Forsberg kontrollerade i går den uppgiften och bekräftade sedan att den aktuella personens ansökan skickats vidare utan att hon själv blivit uppmärksammad på att den fanns.

Att det formella intresset för att bli kommunens högsta chef är begränsat, är annars inget som oroar personalchefen.

– När det handlar om en tjänst på högsta nivå i hierarkin tror jag inte att det är så många som bara läser en annons och slänger in en ansökan. Är man intresserad av ett sådant här jobb vill man nog först ta reda på mer utförligt vad som förväntas och om man själv kan tänkas passa in.

Maria Östgren-Forsberg påpekar också att rekryteringsföretaget jobbar med personer som kan vara aktuella för olika chefstjänster utan att de själva sökt ett specifikt jobb.

– Rent allmänt finns det dock en kollision mellan allmänhetens behov av insyn och vårt behov av att hitta bästa person när en sådan här tjänst ska tillsättas. Jag kan tänka mig att det finns personer som sitter på bra jobb som inte vill registrera sig. Särskilt om de jobbar inom näringslivet där man inte har samma offentlighet.

Mer läsning

Annons