Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget snack om saken – Vallhovskolan är bäst

/
  • Vinnarna av UR:s Retorikmatchen,  Joel Bergström och Sitimiya Melka  från Vallhovskolan i Sandviken, firar segern tillsammans med sina klasskamrater från klass 6 Blåklint. Med på bilden är också  finalens retorikdomare.
  • Vinnarna av UR:s Retorikmatchen - Joel Bergström och Sitimiya Melka  från Vallhovskolan i Sandviken - firar segern tillsammans med sina klasskamrater.

Vallhovskolan i Sandviken har Sveriges bästa retoriker. Det stod klart då klass 6 Blåklint från Vallhovskolan i går stod som segrare i UR:s Retorikmatchen 2015.
Och när retorik och argumentation kanske är viktigare än någonsin känns det tryggt att ha vinnarna Sitimiya Melka, Joel Bergström och deras klasskompisar nära.

Annons

Retorikmatchen är ett tv-program där tio lag i årskurs sex från hela Sverige valts ut bland över 2 000 elever för att tävla om att bli bäst på att tala och lyssna. I tv har vi under hösten sett laget från Vallhovskolan, bestående av Sitimiya Melka och Joel Bergström, slå ut det ena laget efter det andra i debatter och dueller. I går var det dags för final.

– I semifinalen var vi livrädda och jättenervösa men i finalen kändes det bara bra, berättar Joel.

– Det berodde nog mycket på att finalmotståndarna från Blackebergsskolan i Stockholm var så trevliga och att vi hade klassen med oss på plats som stöd vid inspelningen, tror Sitimiya.

Och det var tur att de hade nerverna under kontroll för finalen blev en rysare. Inför en jury bestående av retorikkonsulterna Elinor Falkman och Jonathan Hörnhagen samt retorikforskaren Frida Buhre skulle Sitimiya och Joel debattera om betyg från årskurs fyra och hålla ett uppdaterat ”Jag har en dröm-tal” i Martin Luther Kings anda. Det gjorde de så bra att de tog hem hela tävlingen, trofén guldmikrofonen och 10 000 kronor till klasskassan...Med bara en avgörande röst.

– På slutet var vi nervösa, men det gick ju bra (skratt), säger Sitimiya.

Att klassen anmälde sig från början var för att ta revansch för att de åkte ut i första omgången av Vi i femman året före. Och revansch blev det…

– Vi ville verkligen vinna något med klassen. Och det hade aldrig gått om inte hela klassen varit med. Inför olika tal har klassen fått gruppera sig och jobbat med flera olika bitar så att vi tillsammans blivit grymma talskrivare. Vi har också bestämt tillsammans vad vi ska göra med vinstpengarna, Alborgen i Valbo eller Laserhall, berättar Sitimiya.

– Alla har hjälpt till. Vår klass är som ett pussel, förklarar Joel. Om det fattas någon bit så fungerar det inte…

Har ni lärt er något av att vara med i Retorikmatchen?

– Jag har inte velat debattera förr. Jag har hellre gömt mig bakom gardinen (skratt). Men nu både vågar och vill jag debattera och hålla tal, berättar Joel.

– Jag gillar att debattera och prata inför folk. Men förr var det mest för att höras. Nu har jag verktygen för att verkligen övertyga, säger Sitimiya.

Och det har smittat av sig på hela klassen. Sitimiya och Joel berättar som exempel att lagets reserv Rana skrev ett tal för att Vallhovskolan skulle få en tystare mjölkmaskin i matsalen. Och fick det!

De är båda övertygade om att de kommer att få användning av det de lärt sig. Inte bara på de muntliga nationella proven i svenska.

– Jag vill bli programledare, för Idol eller något annat program, säger Joel.

– Jag vill bli politiker, men jag vet inte för vilket parti än, säger Sitimiya. Men jag vill ha fred i världen, IS och andra kan inte få hålla på som de gör. Det ska jag ändra på!

– Det kommer hon att göra också (skratt), tror Joel.

– Och när hon intervjuas i tv som känd politiker kommer de att visa gamla klipp från Retorikmatchen 2015…

Se Sitimiyas och Joels vinnartal från finalen (Extern länk)

Mer läsning