Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Instängda bakom bommarna – igen

/
  • isolerade. Banverkets reparationsarbete väntas pågå till på söndag. Det ska vara en miss från entreprenörens sida som ledde till att övergången  i går stängdes av helt så att de boende i Korsika varken kunde komma in eller ut.
  • Fick ingen information. Det är inte första gången som Helge Berglund och andra bybor i Korsika blir instängda av en blockerad järnvägsövergång. Det som gör honom mest upprörd är att Banverket inte gått ut med någon information innan bommarna fälldes ned.

Vid fem-tiden i går morse stängdes järnvägsövergången i Korsika i Kungsgården av och de boende i området kunde varken ta sig in eller ut. Någon information hade Banverket inte gått ut med i förväg.
– Att jag är upprörd är milt sagt. Vi har problem dagligen och så kommer det här som grädde på moset, säger Helge Berglund.

Annons

Sedan flera år tillbaka kan de boende i Korsika inte ta sig någonstans när bommarna går ned vid långa tågstopp eller möten. Den enda riktiga vägen till husen går över järnvägen. Det har lett till irritation men även rädsla för att hjälp inte ska komma fram ifall någon blir sjuk eller det börjar brinna.

I går morse stängdes övergången överraskande av vid fem-tiden på morgonen. Räls och sliprar ska bytas ut men Banverket har inte meddelat någonting om arbetet i förväg. Helge Berglund, som driver bageri i Kungsgården, fick veta det av en kund som försökt ta sig till en verkstad på andra sidan järnvägen och fått vända. Själv hade Helge Berglund åkt till bageriet några timmar tidigare på morgonen, annars hade också han fastnat vid övergången.

Under förmiddagen försökte han ringa till Banverket men fick inte prata med någon ansvarig. Det blev också en del språkförbistringar vid spåret eftersom det är ett tyskt-holländskt bolag som utför jobbet.

– De kan ju inte stänga av en väg hur som helst. Tänk om något skulle hända, säger en upprörd Helge Berglund.

Han tycker att det är både slött och oansvarigt att inte informera om arbetet. Tidigare har Banverket satt upp skyltar och ibland lagt på en provisorisk övergång. Eftersom material legat vid järnvägen ett tag kan det inte heller handla om en akutåtgärd.

Helge Berglund överväger att polisanmäla händelsen för att pröva om det kan räknas som allmänfarlig vårdslöshet.

– Om någon här hade blivit dålig så att räddningstjänsten måste komma ut, då hade det varit kört.

Enligt Per Granath, projektledare på Banverket, informerades aldrig de boende eftersom det inte var meningen att vägen skulle stängas av helt. Halva övergången skulle hållas farbar under arbetet.

– Av någon anledning har inte entreprenören lyckats med det, säger Per Granath.

På söndag ska arbetet vara färdigt och under tiden ska det gå att ta sig förbi, lovar Per Granath.

Mer läsning

Annons