Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte fritt fram skjuta raketer

/
  • VET DU? Ja, vet du om att du nu bara får avfyra fyrverkerier under påskafton, valborgsmässoafton och nyårsafton? Enligt nya regler i Sandviken är det förbjudet under resten av året. Men polisen har inte resurser att jaga pyroteknikbusar.

Planerar du att gå ut i kväll och provskjuta raketerna?
Gör inte det.
För du vet väl om att det bara är tillåtet på nyårsafton?
Men för tidiga avfyrare har stora chanser att klara sig undan - polisen har inte resurser att jaga dem.

Annons

Nu är det slut med veckolångt avfyrande av raketer. Den som vill skjuta och smälla får hålla sig till nyårsafton och natten efter tolvslaget fram till klockan fyra. Detta enligt Sandvikens kommuns lokala ordningsföreskrifter.

Kommunen har lagt ut information om de nya reglerna kring fyrverkerier på hemsidan, men har valt att inte uppmärksamma förbudet på annat sätt.

– Vi har lagt ut information på kommunens hemsida och så har tidningarna skrivit om det, säger informationschefen Odd Westby.

– Ibland kan det krävas informationsinsatser för att sprida den här typen av information, men det har varit stort fokus på detta ändå.

I Gävle gick kommunen ut med information om raketavfyrning och begränsningar kring detta vid Valborg, men har valt att inte uppmärksamma det till nyår. Även Hofors har nu infört ett liknande förbud som gäller alla dagar utom påskafton, valborgsmässoafton och nyårsafton.

Någon större risk att åka fast för otillåten avfyrning finns dock inte. Polisen prioriterar inte att jaga pyroteknikbusar.

– Vi har inte resurser att spana. Däremot kan man anmäla och det blir en vanlig utredning med vittnesuppgifter, säger närpolischefen Rolf Sundqvist i Sandviken.

Med andra ord kan man själv polisanmäla störande fyrverkeriavfyrare.

– Lokala ordningsföreskrifter säger hur kommunen vill ha det, men det är svårt att beivra.

Hårdare regler kring pyroteknik har blivit vanligare i svenska kommuner. I Sandviken uppmärksammades smällare och fyrverkerier efter det att Arbetarbladet rapporterat om hunden Cavat, som dog efter att under flera dagar i följd ha stressats av smällare. Det har visat sig att människor följer strängare fyrverkeriregler bra.

– Jag hoppas att det blir likadant här och att affärerna som säljer fyrverkerier tar ansvar för att informera kunderna, sa Cavats ägare Joakim Andersson när Arbetarbladet skrev om de nya reglerna.

– Vi har inte planerat någonting sådant, säger Odd Westby.

Annons