Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Inte tillräckligt med aktiva åtgärder”

/
  • Raimo Pärssinen, riksdagsman (S):
– Den är alldeles ihålig och innehåller nästan inga pengar alls till aktiva åtgärder som motar arbetslösheten. Det är ingen jättesatsning som regeringen säger utan bara ökade kostnader för a-kassan och alla de som blir utförsäkrade. Det är den största bluff som jag hört talats om.
  • ”Bygg”. Karl-Petter Thorwaldsson, förbundsordförande för ABF, sade vid konferensen att lågkonjunkturen är rätt tillfälle att bygga till exempel vägar och studentboenden som ger folk sysselsättning i stället för att gå runt på a-kassa.
  • ”för lite”. IF Metalls Lena Eriksson tycker att regeringen satsar för lite på aktiva åtgärder och kallar utökningen med bara  400 platser på de yrkesinriktade vuxenutbildningarna för ett hån.
  • ”Fler åtgärder”. Mikael Ahlin från IF Metall hade hellre sett åtgärder som gör att fler kan behålla en dräglig inkomst och sysselsättning i stället för att tvingas gå hemma och söka jobb som inte finns.
  • ”Jobb viktigast”. Linda-Marie Anttila och Karin Bergkvist från ABF i Hofors vill ha mer satsningar som får ut unga i jobb. ”Det är viktigt att bara få ställa klockan, gå upp på morgonen och ha en vardag”, säger de.

Regeringen satsar alldeles för lite på aktiva åtgärder. Det tyckte flera deltagare på en ABF/LO-konferens mot arbetslösheten på Folkets Hus i Sandviken i går.

Annons

– I stort sett betalar de för att arbetslösa stannar hemma, säger Lena Eriksson, förtroendevald i IF Metall.

Över 100 personer deltog i konferensen ”Kraftsamling mot arbetslöshet” där ABF:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson tillhörde talarna. En av deltagarna var Lena Eriksson som tycker att regeringen kör med dubbelmoral.

– I stort sett betalar de för att arbetslösa stannar hemma, precis samma sak som de förra året anklagade de arbetslösa för att göra. Risken är att man fortfarande ser det som individens eget fel, förklarar hon.

Linda-Marie Anttila och Karin Bergkvist från ABF i Hofors ser som största problem att satsningen är väldigt passiv.

– Det är för lite pengar till aktiva åtgärder och det visar hur stora problem vi har framför oss, säger Karin Bergkvist.

De tycker att mer måste göras för ungdomarna och nämner lösningar som att låta äldre frivilligt gå tidigare i pension eller att anställda får dela på tjänster.

– Det säger jag inte bara för att jag är ung utan för att jag tror att det är bättre, säger Karin Bergkvist.

Mikael Ahlin, förtroendevald i IF Metall, hade också velat se fler aktiva åtgärder, till exempel lösningar så att företagen inte behöver säga upp anställda.

– Regeringen borde satsa mer så att fler kan behålla en dräglig inkomst och sysselsättning i stället för att vara hemma och söka jobb som inte finns.

Annons