Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Invandrare integreras på svenskt fäbodsvis

/
  • KURSGÅRD. Anna-Karin Modins Slars-Ollas fäbod blir kursgård och centrum för ett integrationsprojekt där nyanlända invandrare ska få studera traditionell svensk jordbruksteknik parallellt med språkstudier. Den här bilden togs när Anna-Karin Modin dukade upp kalvdans och annan genuin svensk mat åt besökande SFI-elever.  Foto: Jenny LundbergFoto: Jenny Lundberg

Nyanlända invandrare får under ett års tid kärna smör, ysta ost och baka tunnbröd i fäbodmiljöliknande miljö samtidigt som de lär sig svenska.
Det är tanken med ett nytt integrationsprojekt som Sandvikens kommun och länsstyrelsen nu satsar på.
– En ny och spännande arbetsmetod, säger Jimmy Rödlund (S).

Annons

Sandvikens kommuns tillväxtnämnd beslutade på tisdagen att pröva ett helt nytt sätt att integrera invandrare. Tillsammans med länsstyrelsen ska kommunen hjälpa nya svenskar in i samhället genom en kombination av språkstudier och arbete i riktigt gammal genuin jordbruksmiljö.

Målet är att deltagarna efter projektets slut ska vara självförsörjande jordbruksarbetare.

– En jättespännande satsning med en tydlig glesbygdsprofil, tycker Jimmy Rödlund, tillväxtnämndens ordförande.

Levande fäbod

Basen blir Anna-Karin och Gösta Modins levande fäbod utanför Kungsgården, vilken ska fungera som kursgård. Där ska nyanlända invandrare med planerad start redan i oktober lära sig tillverka smör, ost och andra mejeriprodukter med traditionell teknik. De ska också träna på att baka tunnbröd, väva, brodera, köra traktor och använda andra jordbruksredskap.

Parallellt med jordbruksarbetet ska projektdeltagarna läsa svenska för invandrare och få utbildning om hur det går till att driva egna företag i Sverige. Detta för att de efter projektets slut ska kunna ägna sig åt någon form av jordbruksarbete i egen regi.

Idén är att ta hand om den arbetslivserfarenhet som invandrare som kommer från byar på landsbygden har med sig och samtidigt hitta vägar för att deras arbete ska bidra till att hålla den svenska landsbygden levande.

”Detta i sin tur sätter kraftfullt igång integrationsprocessen”, skriver tillväxtchefen Leif Jansson i den projektplan som tillväxtnämnden på tisdagen sade ja till.

Totaltkostnaden för satsningen beräknas till 1,3 miljoner kronor. Sandvikens kommun ställer upp med introduktionsstöd till deltagarna medan länsstyrelsen hoppas på pengar ur EU:s lantbruksfond för sin del av finansieringen.

Liknande projekt har tidigare genomförts i andra EU-länder. Men i Sverige är det en helt oprövad metod att integrera invandrare.

– Om inte annat är det en bra chans för de här personerna att direkt komma ut och göra någonting. Det blir jättespännande att se vad som kommer ut av det, säger Jimmy Rödlund.

Mer läsning

Annons