Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Irriterad utfrågning om handikappade

/

Det var irriterad stämning vid höstens första politikerutfrågning inför kommunvalet i Sandviken.

Handikapporganisationerna ville höra hur partierna tänker agera i aktuella frågor.

Men de inbjudna politikerna fick mest sitta tysta och ta emot kritik för ett dåligt fungerande samarbete mellan kommun och föreningar.

Annons

Sex av åtta fullmäktigepartier fanns representerade när handikapporganisationernas Samarbetsorgan, HSO, med 13 medlemsföreningar och 1 600 medlemmar i Sandviken bjöd in till valdebatt inför fullsatt lokal. Bara Miljöpartiet och Ny Ordning fattades.

Dåligt samarbete

Framför allt var det Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning, Fub, som kom till tals med sina problem. Bilden som Fub-företrädarna gav är att det är mycket dåligt ställt med samarbetet mellan handikappföreningarna och kommunen.

– För tillfället får vi bara ta emot och sålla information om redan fattade beslut. Vi vill vara delaktiga före besluten. Vi vill att ni tar till er och värderar våra kunskaper, sade Karin Lindfors.

Tryggheten förstörd

HSO-ordföranden Elisabet Lindelöf, även hon från Fub, målade som debattkvällens moderator upp en bild av en kommunorganisation där nämnderna genom omflyttningar skjuter över kostnader på varandra så att det i slutändan blir extra dyrt för skattebetalarna samtidigt som de funktionsnedsatta slits hit och dit och får sin trygghet förstörd.

Några konkreta besked

De hårt ansatta politikerna fick inte så mycket utrymme att tala om vilken handikapppolitik de tänker bedriva under de kommande fyra åren. Men några konkreta besked gavs i alla fall. Det starkt kritiserade förslaget om att utvecklingsstörda med egna bostäder ska fråntas förbehållsbeloppet, den hyressubvention som gör att de har råd att bo kvar i sina hem, stoppas. I alla fall ska de som i dag har förbehållsbelopp få behålla det.

Flitpengen

När det gäller en annan viktig symbolfråga, ”flitpengen” på 30 kronor om dagen som utvecklingsstörda i daglig verksamhet tidigare fick som uppmuntran, gick svaren isär. Vänstern och Kristdemokraterna var beredda att återinföra ersättningen medan de övriga partierna gav mer svävande besked.

Tydligt partiskiljande var inställningen till lagen om valfrihet inom omsorgen. Den hyllades i går av Riitta-Liisa Björk (M) som en kvalitetshöjare medan Marie Frestadius (S) sade att det viktiga inte är vem som utför tjänsten utan att den som behöver hjälpen får vara med och påverka.

Mer läsning

Annons