Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Is och vind avgör när och var tävlingarna i isjakt hålls

/
  • kommer upp i 120–130 kilometer. Det blåste friskt när svenska och utländska isjaktsseglare i går tävlade i fyra heat på Storsjön utanför Årsunda.
  • bra sammanhållning. Fredrik Decker och Mats Åkerblad åkte upp från Stockholm för att vara med på isjaktspremiären på Storsjön. Årsunda har blivit något av isjaktsseglarnas favoritplats och om två veckor kan det bli VM-tävlingar utanför Strandbaden.
  • hård vind slet ta i seglen. Eddie Klements från Eskilstuna seglar på sommaren och åker tävlar i isjakt på vintern. I Årsunda fick han lov att byta mast efter två heat.
  • för bra förhållanden. Ett 50-tal isjaktsseglare i klassen DN tävlar på Storsjön i helgen. Fyra heat avverkades på lördagen i förhållanden som många av deltagarna beskrev som lite för bra. Fort gick det i alla fall.

Blankis och upp till 10 sekundmeters vind som slet tag i seglen.

Perfekta förhållande för säsongens isjaktspremiär?

– Nej, lite för tufft, tyckte deltagarna vid lördagens regatta på Storsjön som kan komma att följas av ett VM om två veckor.

Annons

Isjakt är en speciell sport där det är tillgången på is och vind som avgör var och när tävlingarna ska avgöras oavsett vad det står i tävlingskalendern.

– Ibland är det bara att ändra resväg när man sitter i bilen på väg till en tävling, säger Lars Lantz från Allingsås.

På lördagen hamnade han i Årsunda tillsammans med världsmästaren Karol Jablonski från Polen och ett 50-tal andra isjaktsseglare från Sverige, Tyskland, Holland och Lettland.

Regattan, den första av tre rankingtävlingar, skulle ha gått på västkusten men flyttades i brist på is till Årsunda där förhållandena såg ut att vara perfekta.

– Nja, det går nog till och med lite för fort för min smak, tyckte Håkan Elfström i arrangerande Torsåkers Isseglarsällskap.

Fyra heat avgjordes under lördagen och fortsättning på tävlingarna blir det i dag.

De segelförsedda, trehjulingsliknande fartmonstren kommer upp i 120–130 kilometer när isen är glatt och vinden är frisk.

– En underbar hobby att hålla på med. Man kopplar av fullständigt. Det är bara här och nu som gäller. Ingenting annat existerar, säger Lars Lantz.

Efter 20 år i isjakter har han ännu inte kört det perfekta racet.

– Det är en del av charmen. Du blir aldrig fullärd.

Sammanhållningen är en annan orsak till att Lars Lantz fortfarande tycker det är kul efter att ha åkt runt och letat åkbara isar i 20 år. Isjaktsseglarna är inte fler än att alla på touren känner varandra.

– Vi är som en familj där alla hjälps åt.

Om två veckor går VM i Tyskland – kanske. Som det ser ut just nu finns det inga tyska isar att tävla på och därmed kan reservorten Årsunda börja förbereda sig för ett världsmästerskap.

Mer läsning

Annons