Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till Rosenlöfs

Rosenlöfs tryckerimuseum räddas medan stiftelsen som driver flottningsmuseet i Gysinge förlorar sitt kommunala stöd och måste avvecklas.
Det blir kontentan av de beslut som kultur- och fritidsnämnden tog på tisdagen.
Men för flottningsmuseet kan det bli en fortsättning i helt ny regi.

Annons

Kultur- och fritidsnämnden beställde en museiutredning inför avgörandet av vilka museer kommunen ska stödja i framtiden. Den anlitade konsulten kom fram till att både tryckerimuseet i Kungsgården och flottningsmuseet i Gysinge borde bevaras.

Men beslutet i går blev att det bara är tryckerimuseet som får fortsatt kommunalt driftbidrag.

– Vi koncentrerar på att stötta ett museum i stället för att göra två halvdana satsningar, säger ordföranden Ulf Gillström (S).

Stiftelsen Dalälvarnas flottningsmuseum börjar därmed förbereda sin nedläggning.

– Det finns inget annat alternativ. När kommunen inte vill stödja oss är det bara avveckling som gäller. Jag är mycket besviken. Med tanke på hur mycket flottningen betytt för Sverige borde historien kunna bevaras i form av ett museum. Men vi ser tydligen olika på kulturen, säger Sven-Olof Sundqvist, stiftelsens ordförande.

Samtidigt som museistiftelsen nu börjar förbereda sin avveckling finns det dock personer som börjar planera för att starta en förening som ska kunna driva verksamheten vidare i en annan form.

Ulf Berghäll, köpare av Gysinge Bruk inklusive de båda museibyggnaderna, är initiativtagare till diskussionerna. Han hoppas få ihop en förening med stark lokal förankring och med personer som är beredda att jobba ideellt.

– Jag är inte särskilt förvånad över kultur- och fritidsnämndens ställningstagande. Jag har själv aldrig sett att flottningsmuseet varit öppet när jag varit i Gysinge. Och har man inte öppet är det ju svårt att få besökare. För att kunna driva museet vidare krävs det människor med engagemang som brinner för kulturen och som är beredda att göra en insats, säger han.

Museiföremålen och den nyligen renoverade ångvarpbåten Laxen, som använts i flottningsarbetet på Dalälven, ägs av Nordiska museet.

Ulf Berghäll säger att han avstått från att kontakta Nordiska museet för att diskutera samarbete i avvaktan på att kultur- och fritidsnämnden skulle fatta sitt principbeslut.

– Men nu när vi har fakta på bordet ska jag kontakta dem, säger han.

 

Mer läsning

Annons