Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jädraås Tallås Järnväg firar 50 år

/
  • JUBILEUM. Museisällskapet Jädraås Tallås Järnväg firar sitt 50-årsjubileum med ”Stora Ångkalaset” under helgen i Jädraås.

Museisällskapet Jädraås Tallås Järnväg firar 50-årsjubileum i år. Födelsedagen firas med ”Stora Ångkalaset” under lördag och söndag i Jädraås.

Annons

– Vi kommer att köra fyra ånglok och ha två ångvagnar igång. Det kommer också att bli lite spex. Det är fantastisk roligt att vi firar 50 år, säger Rikard Johansson, ansvarig för jubileet.

Sex kilometer

År 1961 bildades 891 – Järnvägarnas museisällskap i Gävle och det var starten till som nu är Jädraås Tallås Järnväg, JTJ. Föreningen kör sina tåg på en sex kilometer lång museijärnväg som är det sista som finns kvar av Dala Ockelbo Norrsundets Järnvägar, DONJ. Hela sommaren kör JTJ turer på museijärnvägen.

– De här tågen skulle inte finnas kvar om inte vi bevarade dem. Vi vill att våra resenärer ska få uppleva hur det var att åka med de här tågen på 1920- och 1930-talen, säger Rikard Johansson.

Mässingsmusik

På lördag kommer Norrsundets musikkår mässingssextett att underhålla. Och både lördag och söndag kommer det att köras ett dussin turer på museijärnvägen.

– DONJ:s trafikchef Johan Adolf Westerlund som avled år 1920 kommer att återuppstå på lördag. Han kommer att berätta om järnvägen och sällskapets historia, säger Rikard Johansson.

Mer läsning

Annons