Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag behöver arbete – inte fler kurser”

/
  • dysteert. ”För min egen del ser det inte så ljust ut”, säger 59-årige Torbjörn Östling från Sandviken som nu är arbetslös för andra gången på några år. Regeringssatsningen på fler kurser ger han inte så mycket för, de känns mest som ett sätt att bli av med folk.
  • söker heltidsjobb. Sandra Johansson, 23, jobbar deltid men vill helst ha ett heltidsarbete. Hon är tveksam till att regeringens pengar mot arbetslösheten räcker men hon tycker att praktikplatser är ett bra sätt att prova på arbetslivet.

Mer praktik och fler platser i jobb- och utvecklingsgarantin blir motmedlet mot dystra jobbsiffror. Det tror regeringen som vikt 10 miljarder kronor extra i sin vårbudget till de arbetslösa.
– Man behöver ju arbete, inte kurser, säger arbetslöse Torbjörn Östling, 59 år, från Sandviken som inte tror att pengarna räcker.

Annons

Torbjörn Östling är svetsare men för några år sedan fick han problem med synen och kunde inte fortsätta med sitt yrke. Senaste jobbet var på en firma i Valbo som gör vägskyltar. Där fick han sluta i februari och sedan dess stämplar han.

Han har kommit till Arbetsförmedlingen för att få hjälp med ett körkort för tyngre transporter. Han tror att det skulle öka hans chanser på arbetsmarknaden.

– Det är inte mycket i regeringens satsning som passar mig. Jag har drygt sex år kvar att jobba, då behöver man ju arbete och inte kurser. Det är skillnad om man är 35–40 år, då har man ett tag kvar till pensionen, säger Torbjörn Östling.

Han har varit arbetslös en sväng tidigare för några år sedan och gick då ett antal kurser.

– Datakursen hade jag väldig nytta av. Men många kurser tror jag ändå är mest för att bli av med folk, lite spel för gallerian.

För ungdomar skulle han hellre se en tillbakagång till lärlingssystemet. Han tror att de lättare får jobb på det viset när man kan se vad de passar för.

Torbjörn Östling tror inte att de tio miljarder kronor som regeringen sätter av mot arbetslösheten räcker.

Det tror inte heller 23-åriga Sandra Johansson från Sandviken som letar lediga jobb vid en dator lite längre bort.

– Det är mycket pengar men det kan ju låta lite som det är i dag. Det verkar bara bli mer och mer arbetslöshet.

Hon tror dock att satsningen på praktikplatser kan vara bra och leda till jobb.

– Då får arbetslösa komma ut och känna på arbetslivet och inte bara gå hemma, förklarar Sandra Johansson.

Själv har hon jobbat extra på Systembolaget i lite över två år men vill helst ha ett heltidsjobb.

– Jag söker allt möjligt men jag är mest intresserad av att jobba med barn eller djur, berättar Sandra Johansson som har läst djurvårdslinjen i Ljusdal på gymnasiet.

Just den arbetsmarknaden är kanske inte helt lysande men hon är beredd att flytta på sig, bara inte för långt ifrån Sandviken.

Mer läsning

Annons