Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämställdhet för flyktingkvinnor är kommunens ansvar

Efter artiklar i Arbetarbladet ifrågasätter riksdagsledamoten Raimo Pärssinen (S) regelsystemet för prestationsbonus inom Svenska för invandrare eftersom det diskriminerar kvinnor. Men ansvarig minister vill lämpa över ansvaret på Sandvikens kommun.

Annons

Det var i juli månad som Arbetarbladet i två artiklar berättade om Ishrak Marij som inte fick någon inbjudan till SFI, svenska för invandrare, när hon kom till Sverige 2009. Anledningen var att hon hade ett litet barn och det var lång kö till barnomsorgen. Först efter ett halvår fick Ishrak Marij en plats på svenskkursen. Men den sena studiestarten gjorde att hon trots utmärkta studieresultat blev utan den prestationsbonus som regeringen infört.

Integrationsministern

Efter artiklarna valde socialdemokraten och riksdagsledamoten Raimo Pärssinen att ställa en skriftlig fråga till integrationsminister, Erik Ullenhag (FP). Han ifrågasätter där regelsystemet som han anser diskriminerar kvinnor i Ishrak Marijs situation.

I sitt svar håller Erik Ullenhag med om problematiken, men skyller över ansvaret på Sandvikens kommun. Han anser att SFI i större utsträckning bör anordnas under flexibla former så att det är möjligt för båda föräldrarna att kombinera föräldraskap och studier. Han påpekar också att kommunen enligt lag ska erbjuda den nyanlände en kursplats inom en månad från dess att han eller hon anmält sig till SFI. Ishrak fick vänta längre än så sedan hon äntligen fått en plats i barnomsorgen.

Mer läsning

Annons