Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Järbo kan få nästa råttinvasion

Järbo kan bli nästa ort att invaderas av brunråttor. Samhället har samma kombinerade ledningssystem som Storvik där skadedjuren trivs allra bäst.

– Teoretiskt sett kan det vara ett lika stort problem där, säger Anna Holmstén, VA-chef vid Sandviken Energi.

Hennes företrädare nekar till att det var av besparingsskäl som serviceavtalet sades upp 2004.

Annons

Som Arbetarbladet berättade i går har delar av Storvik drabbats av en smärre råttinvasion. På äldreboendet Lillvik uppmanas personal och boende att hålla fönster och dörrar låsta sedan stora brunråttor tagit sig in i huset från kloakerna. Bland annat hittades ett djur i en toalettstol.

Råttorna finns oftast i kombinerade ledningssystem där spillvatten från hus och dagvatten från marken inte är skilda åt. Storvik har ett ledningsnät som till stor del är kombinerat, likaså Järbo. Orten kan alltså, teoretiskt sett, stå inför ett lika stort problem med råttor.

– Men det är ingenting som vi har fått indikationer på, säger Anna Holmstén som även nämner att den snörika vintern gynnat tillväxten av råttor.

Sa upp avtalet

Sedan sex år tillbaka har inte Sandviken Energi något serviceavtal om kontinuerlig råttbekämpning. I stället har man skött den själv och bland annat valt att bygga om delar av ledningsnätet. Det var dåvarande VA-chefen Marilou Hamilton som sade upp avtalet.

– Jag gjorde det i samråd med arbetsledarna som sade att det inte fanns något behov av det, förklarar hon.

Så det handlade inte om besparingsskäl?

– Nej, på den tiden fanns det ingen anledning att ha det. Driftspersonalen gjorde årliga inspektioner och det fanns inga problem med råttor, svarar Marilou Hamilton.

Ett råttpar kan få 1 000 ättlingar under ett år och enligt Rolf Wickenberg, vd för Anticimex i Gävle, kan det därför gå snabbt att få en ohanterlig situation. Nu har Sandviken Energi anlitat företaget för akuta åtgärder. De närmaste fyra veckorna sätts gift ut i ett 50-tal brunnar på orten.

– Vi ser också över om det behövs förebyggande åtgärder så att råttorna inte kommer tillbaka, säger Anna Holmstén.

Förutom giftbekämpning nämner hon sensorer som sticker ut piggar när råttorna springer förbi som en annan, mer miljövänlig, lösning.

Blir det någon akut insats i Järbo?

– Nej, men de kommer att åka med på den långsiktiga lösningen för Storvik.

Mer läsning

Annons