Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jättefest på finska

/
  • Tuula Anttila från Borlänge och Kaija Asikainen från Gävle brukar träffas då och då när någon finsk förening har en tillställning någonstans.
  • Irma Hiltula från Borlänge och Raineri Nauska från Gävle har inte träffats tidigare, men pratar på som om de känt varandra under lång tid. Raineri kom till Sverige redan 1951, och Irma 19 år senare.”Jag har bott i Sverige i 41 år, men jag blir bara mer och mer finne”, konstaterar Irma Hiltula.
  • Sonja Jansson är vice ordförande i Sandvikens finska förening och även en av de yngre. Här syns hon med Sirkka Heinonen, ordförande.

På lördagen hade Sandvikens finska förening fest för 170 personer i Valhalla.

En välbesökt tillställning – för i takt med att medlemmarnas ålder stiger blir föreningen allt viktigare.

– Ju äldre man blir desto viktigare blir ens eget språk, säger Sirkka Heinonen, ordförande.

Annons

Så lyder de flesta av festdeltagarnas svar, nästan ordagrant, på frågan om finska föreningar ännu behövs. Och många av dem som har strömmat till Valhalla är just äldre.

Majoriteten tillhör skaran som kom till Sverige med den stora inflyttningen från Finland på 1960- och 1970-talet, enligt Sirkka Heinonen.

Men en som sticker ut är föreningens vice ordförande i Sandviken, Sonja Jansson från Valbo med sina 36 år. Hon föddes i Sverige av två finska föräldrar, flyttade till Finland innan hon var ett år och återvände till Sverige när hon var fem.

– Vi pratade alltid finska hemma och jag gick i finsk klass i Gävle, berättar hon.

För henne betyder det också mycket att få använda sitt modersmål. Men även att få ta del av de äldres levnadshistorier och den finska kulturen.

– Det känns som ett ställe där man bara kan vara, säger hon och blickar ut över salen som är fylld av medlemmar från föreningarna i Skutskär, Hofors, Gävle, Långshyttan, Borlänge och Västerås.

Sedan fortsatte eftermiddagens timmar att rulla på med dans, musik, dikter och skratt.

Mer läsning

Annons