Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jätteras för Göranssonska skolan

/
 • Påverkad av lågkonjunkturen. Fran att tidigare haft kö till Göranssonska skolan i Sandviken finns det inför                 hösten tomma platser i den Sandvikdelägda skolan.

När Sandvik massvarslar personal om uppsägning rasar också intresset för Göranssonska skolan.
Från att tidigare haft en kö med över 60 elever, har den Sandvikdelägda friskolan inför hösten plötsligt tomma platser.
– Vi påverkas av lågkonjunkturen på ett sätt som inte känns logiskt, säger rektorn Bernt Gustavsson.

Annons

Så sent som i januari utnämndes Göranssonska skolan, Sandvik AB:s och Sandvikens kommuns gemensamma gymnasiefriskola, till bäst i Sverige i en jämförelse som Sveriges Kommuner och Landsting gjorde.

Men den framgången slår inte igenom i den preliminära intagningen till gymnasieskolan i höst. Tvärtom rasar nu intresset för Göranssonskas tekniskt inriktade gymnasieutbildning.

Till skolans 64 platser finns det bara 62 sökande. Den sist preliminärt intagne har bara tio poäng, vilket motsvarar ett betyg med godkänt i ett enda ämne. Det kan jämföras med situationen förra året då det fanns 58 köande elever som inte kommit in. En siffra som varit ännu högre tidigare år.

Rektorn Bernt Gustafsson tror att det är lågkonjunkturen och alla rapporter om Sandviks varsel som ligger bakom tappet.

– Jag har pratat med de andra industrifriskolorna och det är samma situation även där. Framför allt är det skolorna som ligger i orter med mycket varsel som tappat sökande.

– För mig känns inte den här reaktionen riktigt logisk. Men det verkar som att mycket styrs av känslorna. Pratas det mycket varsel i hemmen, och föräldrarna är rädda att förlora jobben, påverkar det ungdomarna fast förnuftet säger att det är en övergående svacka.

Bernt Gustafsson är dock inte orolig för utbildningen och planerar inte att minska antalet utbildningsplatser.

– Vi jobbar långsiktigt och räknar med att det vänder. Vi anser fortfarande att vi har en bra produkt och bra lärare. I korta perspektivet hoppas vi få fler sökande under omvalsperioden när fler elever nu ser att deras poäng räcker till.

Svårast att komma in på i Sandviken är byggprogrammet, en utbildning som inte verkar påverkas av lågkonjunkturen. Där är tröskeln så hög som 185 poäng. Flest reserver har fordonsprogrammets transportinriktning med 52 elever i kö.

Kommunens egna teknikutbildningar har också klarat sig förhållandevis bra i konjunktursvackan med totalt 62 köande elever till teknik- och industriprogrammen sedan 60 tagits in.

Mer läsning

Annons