Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jernvallen het plats för den nya skateparken

/
  • TILLSYN. Var ska skateparken i Sandviken ligga? Det är den frågan som nu kommunen ska ta ställning till. Jernvallen verkar i nuläget vara den hetaste kandidaten. Det som talar mot Stadsparken är att tillsynen är sämre där.

Sandvikens skateboardåkare kan se fram mot en ny anläggning.


Men frågan är var den ska ligga. Just nu verkar Jernvallen vara det hetaste alternativet.


– Det finns många vinster med att ha den där, säger Ulf Gillström, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Annons

Skateparken som Arbetarbladet skrev om i somras ser nu ut att bli verklighet. Då nämndes Stadsparken som en tänkbar plats för en skateboardanläggning. Även ett eventuellt Kulturhus vid Hammargymnasiets gamla lokaler har förespråkats som plats för skateboard-åkarna.

Men nu har en planerad evenemangspark i anslutning till Göransson Arena seglat upp som den hetaste kandidaten. Åtminstone enligt kultur- och fritidsnämndens ordförande Ulf Gillström, s.

– Vid Jernvallen finns redan omklädningsrum, toaletter med mera. Det blir billigare på det sättet. Där finns även en bra tillsyn, så det finns många vinster med att ha den där.

Det var Göranssonska stiftelserna som föreslog Stadsparken. Och att lägga en skatepark där har inte slagits ur hågen.

– Vi har även ett uppdrag att få Stadsparken att användas bättre. En skatepark där skulle göra den mer använd, Drömfabriken skulle exempelvis kunna ha ett kafé i anslutning till den, säger Hans Nilsson vid föreningsenheten.

Hans förhoppning är att en skatepark ska kunna stå klar redan till nästa sommar. Evenemangsparken vid Jernvallen är ett mycket större projekt, och en placering där kan betyda att en skateboardanläggning skjuts på framtiden.

Tillsynen av skateparken ses som viktig. Målet är att minimera buslivet kring en sådan anläggning, vilket blir lättare om den placeras på en plats som många passerar.

– Som privatperson kan jag tycka att det ur den aspekten inte är den bästa verksamheten att lägga i Stadsparken, säger Ulf Gillström.

Sandvikens närpolischef Rolf Sundqvist påpekar att polisen inte har fått några konkreta förslag att ta ställning till, och att han inte tar ställning för någon av platserna som har nämnts.

– Av erfarenhet vet jag att sådana anläggningar kräver barnvakter. Även om åkarna själva inte gör något drar de till sig en publik som kanske gör det. Hela den kulturen med graffiti och skateboard hänger ihop.

Mer läsning

Annons