Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johans företag röner framgång i Chile

/

Johan Ehn från Österfärnebo hade en idé. Tillsammans med två bekanta bestämde han sig för att genomföra den. Två år senare driver de ett företag med tio anställda och deras hemsida har 1,5 miljoner användare – i Chile.

– Vi vill satsa på att etablera oss i Sverige nu, säger Johan.

Annons

Johan Ehn, född och uppvuxen i Österfärnebo, har tillbringat en hel del tid i Chile de senaste två åren. Det är nämligen där hans internetbaserade företag, Needish, finns. Needish är en ny slags internettjänst och det är Johan som är idékläckaren.

– Vi gör en community, ungefär som Facebook. Men i stället för att skriva vad man gör skriver man vad man behöver, och så får man hjälp med det. Både av andra på communityt och av företag, förklarar han.

Startade för två år sedan

Det går helt enkelt till så att alla som vill ha hjälp registrerar sig på hemsidan. Därefter skriver man vad man behöver – och alla andra som är registrerade kan tipsa på lösningar.

– Det kan vara allt från ”jag och några kompisar ska gå på krogen, vem vill följa med?” till någon som behöver få ett golv slipat. Företag får också chans att erbjuda sina tjänster.

Det var Johan som kom på idén och tillsammans med två bekanta, Oskar Hjertonsson och Daniel Undurraga, startade han företaget för två år sedan. 1,5 miljoner användare har registrerat sig på hemsidan, en siffra som grundarna är nöjda med. Anledningen till att man startade bolaget i Chile är att Undurraga, som sysslar med utveckling av hemsidan, bor i Chile.

– Tanken är att vi ska fortsätta ha utvecklingen i Chile. Där vill vi expandera. Men vi vill finnas lokalt på marknaderna där vi etablerar oss också.

Vill etablera sig i Sverige

Nästa delmål är att etablera sig i Sverige. Hemsidan finns redan på svenska. Därefter vill man in på den amerikanska marknaden. Företaget har tio anställda och Johan och de andra grundarna lever på sitt företag – även om de gärna ser att det blir mer lönsamt.

– Än så länge har vi väldigt låg omsättning. Vi blir inte tjocka direkt, det är inte som för tio år sedan när IT-entreprenörer badade i pengar.

Johan är 27 år och han gick natur/IT-programmet på Bessemergymnasiet innan han lämnade Sandviken. Han säger själv att han inte är särskilt bra på programmering – det är affärsbiten som är hans styrka. Och även om omsättningen är låg tycker han att företaget gått bättre än väntat.

– Vi har inte lagt en krona på marknadsföring, det växer av sig självt hela tiden.

Mer läsning

Annons