Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Journalisten släppt - Sandvikenbo hjälpte till

Sandvikenkrögaren Shiyar Ali deltog i frisläppandet av den svenske journalisten Joakim Medin som greps av den syriska regimen. Shiyar Ali känner också journalisten personligen efter att de hållit flera seminarier i Gävle och Söderhamn.

Annons

Vid 23.00 tiden på lördagen släpptes den svenske frilansjournalisten Joakim Medin som suttit i fångenskap hos den syriska regimen sedan den 15 februari.

Det var efter en förhandling mellan regimen och det kurdiska partiet PYD som Joakim Medin kunde släppas. Det ska ha skett genom ett fångutbyte där PYD bytte ett 20-tal regimsoldater mot Joakim Medin.

Shiyar Ali, som driver Waynes coffee i Sandviken, är talesman i Sverige för PYD.

– Jag var med i händelseförloppet, inte direkt inblandad i förhandlingarna, men jag var i ständig kontakt med dem för att ha den rätta informationen om hur läget var, säger han.

Shiyar Ali har varit i kontakt med Joakim Medin flera gånger sedan i lördags kväll.

– Han mår väldigt bra och är väldigt lugn. Han sa till mig imorse att han har blivit starkare som person efter det här.

Enligt Shiyar Ali greps Medin och hans tolk av den syriska säkerhetspolisen när Medin och tolken jobbade med att rapportera i staden Qamishlo. De blev dock relativt väl behandlade.

– Han sa att det inte var några konstigheter. Ingen misshandel eller sådana saker. Det var dålig mat och det var kallt och mörkt men ingen tortyr eller liknande, säger Shiyar Ali.

Shiyar Ali känner Joakim Medin personligen efter att de hållit seminarier i Gävle och Söderhamn. Joakim Medin hade till exempel ett seminarium i Folkets hus i Gävle den 25 november förra året, om de kurdiska styrkornas kamp mot terrororganisationen IS.

– Han är en modig och stark person. Han vill berätta för människor i hela världen om situationen där nere. För mig är det viktigaste att han är frisläppt och mår bra, säger Shiyar Ali.

Mer läsning

Annons