Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan få en ”visslare” för att larma om korruption

Behöver Sandvikens kommun en särskild whistleblower som kan föra vidare uppgifter om mutor och korruption? Frågan om att införa en sådan funktion har diskuterats. Det avslöjade kommunalrådet Peter Kärnström (S) i en fullmäktigedebatt i går.

Annons

Det var vänsterns nya oppositionsråd Mikael Rosén som i en interpellation väckte frågan om hanteringen av misstankar om mutor och korruption.

– Vi löper förmodligen samma risk som alla andra att drabbas av mutskandaler eller tveksamma jävsituationer. Det vore bra att ha ett ställe dit man kan vända sig. Även om misstankarna visar sig vara ogrundade är det bättre att det kommer upp till ytan än att det muttras på stan, sade Rosén.

Någon att vända sig till

Eftersom det av naturliga skäl är olämpligt att vända sig till chefen med misstankar som kan röra chefen själv var Rosén och flera andra politiker inne på att det behövs en särskild funktion dit anställda som upptäckt något konstigt kan vända sig.

– Ja, vi har pratat om ett system med en whistleblower, berättade Peter Kärnström.

”Visslare” är ett engelskt uttryck för en person som skapar uppmärksamhet kring misstänkta fall av korruption och andra oegentligheter.

Mer läsning

Annons