Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan flottningsmuseet räddas i sista stund?

Inför hotet om att museiföremål och båtar är på väg skingras, har det nu kommit igång en operation rädda flottningmuseet.
Lösningen som diskuteras är en ny ideell förening med flottningsintresserade från hela Sverige.
Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth är en av dem som blivit kontaktad om planerna.

Annons

Stiftelsen Dalälvarnas Flottningsmuseum är på väg att avvecklas sedan stiftaren Sandvikens kommun sagt nej till att fortsätta vara bidragsgivare.

– Det är sorgligt att det inte går att fortsätta. Ett riktigt fattigdomsbevis för Sandvikens kommun, säger Sven-Olof Sundqvist, stiftelsens ordförande.

Slut i februari

Han räknar med att avvecklingen ska vara genomförd i februari, då museet måste vara ute ur de kommunägda fastigheterna i Gysinge.

I våras fanns det planer på att bilda en förening med engagerade människor från bygden som var intresserade av att driva museet vidare på ideell basis. Men det rann ut i sanden.

– Ett sådant engagemang måste komma underifrån. Det fanns dock inte ett tillräckligt stort lokalt intresse, säger Gysinge Bruks ägare Ulf Berghäll, påhejare av planerna.

En räddningsaktion

Först nu när det börjat ryktas om att samlingar och båtar är på väg att försvinna från Gysinge har det kommit igång en riktig räddningsaktion. Initiativtagare är Kjell Nordeman, ordförande i Sveriges Ångbåtsförening.

Han har jobbat intensivt under de senaste dagarna för att i någon form rädda museum, föremål och båtar kvar i Gysinge. Lösningen kan vara en ideell förening som drivs av entusiaster från hela Sverige.

– Jag har pratat med en del personer som är beredda att kliva in i en sådan förening och jobba för att behålla flottningsmuseet. Men det är bråttom. Vi kanske bara har den här veckan på oss att agera. Jag hoppas att vi får ett par år på oss att försöka rädda museet. Om vi inte lyckas har vi i alla fall försökt, säger han.

Dalarna sa nej

Ägare till både museisamling och båtar är Nordiska museet. Dalarnas museum har tidigare fått ett erbjudande om att få ta över föremålen men tackat nej.

Nordiska museet har nu skickat ut en inbjudan till andra museer och övriga intresserade om visning av föremålen i Gysinge, vilket satt fart på ryktesspridningen om att samlingen är på väg att skingras.

– Men det är inte alls aktuellt att sälja eller auktionera ut föremålen, säger ekonomidirektören Karin Englund.

Annons