Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Kan inte säga nej till privata förskolor”

/

– Behovet finns av fler platser i den delen av Sandviken, så det här kanske blir en bra lösning.

Så säger kunskapsnämndens ordförande Ann-Catrin Brockman (S) om de privata förskolor som ansökt om tillstånd att starta i norra delen av stan.

Annons

Som Arbetarbladet berättade i går vill två grupper med förskollärare starta eget. Det ena personalkooperativet med inriktning på utomhuspedagogik och det andra kooperativet med profilen teknik, matte, naturvetenskap.

I kunskapsnämnden

Vilka regler som ska gälla för etableringarna av så kallade enskilda förskolor med kommunalt bidrag behandlades av en ren slump i kunskapsnämnden samma dag som de båda ansökningarna blev kända.

– Som jag uppfattar lagen om barnomsorgspeng kan vi inte säga nej till att ge bidrag till enskilda förskolor om de bara uppfyller kraven som ställs, säger Ann-Catrin Brockman.

Svårt att planera

Rent allmänt befarar hon att det kan bli svårt att planera verksamheten om det kommer privata företag som vill etablera sig där behovet redan är täckt. I så fall tvingas kommunen stänga egna avdelningar och säga upp personal.

– Men det kan också vara bra med förskolor som kompletterar med nya inriktningar i stället för att konkurrera med våra egna så att föräldrarna får ökade valmöjligheter.

Försiktigt positiv

I de båda högaktuella fallen låter Ann-Catrin Brockman försiktigt positiv.

– Vi har en kö till våra egna förskolor i norra delen av Sandviken som vi inte kan göra någonting åt på ett bra sätt, så det här kanske kan bli en bra lösning.

Annons