Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kapa stål på sommarjobbet blev succé för Anna Ljung

/
  • Högteknologiskt. Anna Ljung sitter omgiven av skärmar och knappar på jobbet och har stenkoll på vad som händer. ”Från början var det jättemycket att ta in, men nu går det bra”, säger hon.

Efter sociala jobb som servitris och försäljare spenderar nu 24-åriga Anna Ljung sin sommar i en kur på Götvalsverket hos Sandvik.
Ett ensamt arbete, men med bra kollegor och en bunt tidningar får jobbet en topp-placering.

Annons

Efter att ha jobbat som servitris, försäljare och fiskpaketerare sökte sig Anna Ljung till Sandvik för ett sommarvikariat. Ett jobb som skiljer sig mycket från vad hon tidigare provat. Tidigare har hon alltid varit omgiven av människor men nu sitter hon själv i en kur och kapar stålbitar i Götvalsverket hos Sandvik.
Ett ganska ensamt jobb, men Anna trivs och utnyttjar rasterna till att gå i väg och prata med sina kollegor.
– Och så läser jag och skickar sms. Det har gått åt en hel del Hänt Extra, säger hon.


Framför sig har hon fem skärmar som hon håller koll på. Förutom själva kapningen visar de hur materialet ska kapas och vart Anna ska skicka bitarna. I arbetet ingår också förebyggande underhåll för att maskinerna ska fungera och arbetet flyta på smidigt, bland annat ska skrotlådan tömmas.
Ett stort plus med jobbet är enligt Anna trevliga kollegor och chefer. Samtidigt tjänar hon bra med pengar, månadslönen är på 19 500 kronor, då tillkommer det en hel del i ob- och skifttillägg.
– Och då behöver man inte vara så pushig som man måste vara som försäljare, säger hon.
Helst av allt vill hon stanna i Sandviken och förhoppningen för tillfället är att få fortsätta hos Sandvik även efter att vikariatet går ut i slutet av augusti. Får hon inte det har hon i alla fall fått en merit och truck- och kranförarutbildning.


– Inte det här tror jag. Men många kommer hit och säger att de ska jobba några år och sedan blir de kvar. Så det här kanske är drömjobbet trots allt? Just nu har jag i alla fall ingen plugglust och jag vill inte lägga ut pengar på att utbilda mig när jag inte vet vad jag vill. Då tjänar jag hellre pengar.– Arbetstiderna, jag trivs bra med att jobba skift. Och så kollegorna.


– Det sämsta är att jag jobbar många helger.

– Det blir en skrotbit. Kollegorna skrattar lite åt misstaget, men det är inget jätteallvarligt, alla gör fel i början.

Mer läsning

Annons