Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KD har hamnati utanförskap

Kristdemokraterna är det enda partiet i Sandviken som inte har full insyn i alla nämnder. Det innebär att KD hamnat utanför en viktig del av den politiska processen, menar lokale partiledaren Leif Jönsson, som nu vill ha nya regler.

Annons

Sex av Sandvikens nio partier har i kraft av sin storlek antingen kommunalråd eller oppositionsråd med närvaro- och yttranderätt på alla nämndmöten. Miljöpartiet och Ny Ordning har förhandlat till sig kommunalrådsposter som ger de båda partierna samma möjlighet.

Vill komplettera regler

Bara Kristdemokraterna saknar i dag rätt att ha en representant på alla nämndmöten, oavsett om partiet har egna ledamöter där eller inte.

– Det innebär att vi till allt för stora delar hamnar helt utanför den politiska processen, menar Leif Jönsson.

I en motion till kommunfullmäktige föreslår han att det nuvarande reglementet för demokratins skull ska kompletteras med närvaro- och yttranderätt i samtliga nämnder för alla partiers gruppledare. Sverigedemokraterna har i praktiken hamnat i samma situation som KD. Partiet har visserligen ett oppositionsråd med full insyn i alla mötesrum. Men Jesper Lind har tagit avstånd från det parti som han valts att företräda och representerar i dag bara sig själv och sin enda väljare. Mats Jonsson

Mer läsning

Annons