Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kenneth gör konstverk av jobbets skräpbitar

/
  • Populärt. Kenneth Sjöholm har upptäckt att hjärtan är populära. Här är ett konstverk gjort av plåthyllor på Ikea.
  • Stålmannen. På dagarna jobbar Kenneth Sjöholm på Sandvik och på fritiden gör han konst av företagets stål. För tillfället hänger några av Kenneth Sjöholms verk i Kaféet på Sandbacka Park.

Kenneth Sjöholm är Sandvikens egen Stålmannen. 20 år på Sandvik har inte fått honom att tröttna på stål – bara att bli mer fascinerad.
Nu gör han konstverk av företagets överblivna bitar.

Annons

Stål är en stor del av Kenneth Sjöholms liv. När andra försöker lämna jobbet tar han med glädje med sig arbetet in på sin fritid.

I 20 år har han varit anställd på Sandvik. En stor del av tiden som operatör på Rörverk 87, sedan som produktionsplanerare och snart går han över till marknadssidan.

Tröttnar aldrig

Men trots att han spenderat hälften av sitt liv med stålrörstillverkning har han inte tröttnat.

När dagens arbete är över går han in i en verkstad på industriområdet för att skapa konst av överblivna stålbitar.

– Jag tröttnar nog aldrig på stålet, utan jag fascineras av det blanka. Det är lite av ett machomaterial och som man kan göra mycket av. Sedan tycker jag om rosten, det blir häftigt, säger han.

Hjälp av Sandvik

Konstnären i Kenneth kom fram för några år sedan när han såg stålets alla möjligheter.

Han började experimentera och fastande för konstformen.

Därefter har Sandvik ställt upp med en del material och en arbetsplats med verktyg.

– Jag får många idéer när jag går runt i lokalerna på jobbet. Stumparna från rören på valsverket gör jag ljusstakar av. När jag ställde ut dem var det många Sandvikgubbar som skrattade och kände igen bitarna från jobbet, berättar han.

För Kenneth är lite av poängen med hans konst att han använder sig av lokalt material, och så vill han fortsätta.

Stålliknande tapeter

Hittills består konstverken endast av stål i olika varianter. En tavla är till exempel gjord av ett uppsamlingsfat för olja som användes i ett av valsverken.

Men arbetet är inte okomplicerat utan kräver mycket jobb. För att rista in motiv på plåten använder han sig av en vinkelslip.

– Egentligen har jag tummen mitt i handen och slinter man med verktygen är tavlan förstörd och det är bara att börja om, säger han.

Sandvikens stålman tar med sig stålen hela vägen hem. I det nyinköpta radhuset i Vallhov drömmer han om stålliknande tapeter och badrumsinredningen går i materialets tecken.

Samtidigt planerar han för nästa års Gästrik Konst, så någon stålbrist lär inte drabba honom trots att han lämnar produktionen för ett jobb på marknadssidan.

Mer läsning

Annons