Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kinesiska studenter ville veta mer om Sandvik

/
  • Åke Gillberg var guide för besöket och redogjorde för hela Sandviks historia från vaggan i Högbo till dagens globala företag.
  • Jiaman Tang och Cheng Zeng läser industriell styrning och logistik respektive geografiska informationssystem. När det är dags för examensarbeten nästa år kan de mycket väl tänka sig att göra dem hos Sandvik.

Möjligheten att göra sitt examensarbete eller kanske jobba för bolaget i framtiden. Den tanken var lockande för flera när en grupp kinesiska studenter från högskolan besökte Sandvik i går.

Annons

Jiaman Tang och Cheng Zeng kände väl till Sandvik redan innan de kom till Sandviken. Bolaget har omkring 4 000 anställda i Kina och fabriker på flera platser. Under besöket förväntade de sig att få veta mer om företaget och komma i kontakt med bra personer. De gör gärna sina examensarbeten i framtiden hos Sandvik. Jiaman Tang läser industriell styrning och logistik och är särskilt intresserad av satsningen på medicinska implantat.

De berättar att Kina har många små eller medelstora företag och kan lära mer av Sverige.

– Trots att ni är ett sådant litet land har ni flera globala företag, säger Jiaman Tang och Cheng Zeng.

För gruppen på 15 studenter väntade senare ett besök på Ovako i Hofors. Syftet med resan är att ta med studenterna till företag och visa hur duktiga de är. Avdramatisering, kallar Joakim Helmbrandt från Högskolan i Gävle det hela för.

– Vi märker annars att det kan vara svårt att få in dem på ex-jobb när vi ringer runt till företag, förklarar han och tror att språket kan fungera avskräckande trots att många pratar utmärkt engelska.

Mer läsning

Annons