Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kioskägare fick 1 miljon i skadestånd

/
  • Bostadsbolagets kiosk. Kanalkioskens ägare tvingades slå igen när Sandvikenhus började bygga hyreshus i kvarteret. I en uppgörelse med kommunen fick kioskägaren 1 miljon i ersättning. I dag är det Sandvikenhus som äger kiosklokalen i slaggstensbyggnaden.

Sandvikens kommun har betalat miljonskadestånd till en kioskägare.

Innehavaren av Kanal­kiosken tvingades slå igen i samband med att det byggdes bostäder i kvarteret.

Mannen begärde 3 miljoner kronor i skadestånd och fick efter en förlikning 1 miljon i ersättning.

Annons

När Sandvikenhus 2007 började bygga första etappen av bostadsområdet Kanalgränd hamnade kiosken på Barrsätragatan vid Kanalen så nära byggarbetsplatsen att det inte var möjligt att driva verksamheten vidare.

Kioskägaren slog igen och krävde ersättning av hyresvärden, Sandvikens kommun.

– Jag fick ingen information om vad som var på gång trots att kommunen kände till planerna fem eller sex år innan bygget startade. Annars hade jag kunnat anpassa verksamheten efter de nya förutsättningarna, hävdade kioskägaren i Hyresnämnden.

Begärde 3 miljoner

Mannen begärde totalt 3 miljoner kronor i skadestånd av kommunen. 2 miljoner avsåg investeringar som han själv gjort i lokalerna och resten inkomstförluster och hyresnedsättning.

Sandvikens kommun gick med på att ersätta kioskägaren för de inkomstförluster som han drabbades av under de första sex–tolv månaderna av byggarbetet. När etapp två inleddes påverkades dock inte längre kioskrörelsen, ansåg kommunens företrädare i förhandlingarna.

När det gäller investeringarna på 2 miljoner som kioskägaren ville ha ersättning för menade kommunföreträdaren att det var en ren hyresgästanpassning och att nästan halva summan i själva verket var hyra.

Frivillig uppgörelse

Hyresnämndens ordförande tog initiativ till ett förlikningssamtal. Det slutade med en frivillig uppgörelse som innebar att kommunen gick med på att betala 1 miljon kronor i ersättning så fort kioskägaren flyttat ut med sina saker och städat upp efter sig.

Efter uppgörelsen har Sandvikens kommun sålt Kanalkiosken med 450 kvadratmeter mark till Sandvikenhus AB för 450 000 kronor.

– Det passade bra för oss eftersom vi äger den övriga marken i kvarteret, säger vd:n Patrick Skoglund.

Framtiden oklar för kiosken

Vad Sandvikenhus ska använda kiosklokalen till är ännu inte bestämt.

– Det är ett bra läge och en fin byggnad i slaggsten som vi hoppas kunna använda så att det kommer invånarna till gagn. Någonting kul ska det bli, säger Patrick Skoglund.

Mer läsning

Annons