Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kjell ser fram emot ursäkten från staten

/
  • ”Jag kan fortfarande känna slagen från föreståndarinnan på barnhemmet”, säger Kjell Björk, 69, som ser fram emot den offentliga ursäkten från regeringen.

Han ser fram emot att få upprättelse från landets högsta beslutsfattare.

Annons

– Då kan jag gå vidare. Det skulle kännas som ett avstamp, säger Kjell Björk, 69, som i unga år for väldigt illa på barnhem och fosterhem i Gästrikland.

Han har tvingats leva med de smärtsamma minnena av kränkningar, misshandel och övergrepp.

– Jag kan fortfarande känna slagen från föreståndarinnan på barnhemmet, säger Kjell Björk som växte upp på Klangberget i Sandviken och tidigt placerades i fosterhem och barnhem.

I fjol fick han en ursäkt från Sandvikens kommun, vilket han uppskattade.

Den ceremoni som statens utredare Kerstin Wigzell föreslår skulle också betyda väldigt mycket, konstaterar han.

Utredaren föreslår att de som utsatts för vanvård under perioden 1920–1980 också ska få möjlighet till ekonomisk ersättning. De som utsatts för övergrepp eller försummelse av ”allvarlig art” ska kunna få 250 000 kronor, enligt förslaget.

– Jag skulle kunna bli skuldfri och bjuda mina barn och barnbarn på en god middag, kanske också hjälpa mina barnbarn med pengar till körkort, säger Kjell Björk om den eventuella ersättningen.

Men det allra viktigaste, menar han, är upprättelsen. Han tycker att både statsministern och socialministern borde ställa upp vid ceremonin och erkänna att myndigheterna gjorde fel.

Mer läsning

Annons