Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klarar kd sitt tuffa generationsskifte?

/
  • NU OCH DÅ. Aino Blom lämnar över det lokala ledarskapet i kristdemokraterna till den nästan 40 år yngre Daniel Didricksson. Aino Blom är en profil som har lockat många personröster. Daniel Didricksson har bara två år på sig att bli ett känt ansikte som kan dra röster – annars riskerar kd, som bara har två mandat i kommunfullmäktige, att åka ur.
  • Aino Blom.
  • Daniel Didricksson.

En 40 år stor generationsförändring passerar inte obemärkt förbi.
Klarar kristdemokraterna av att växla lokal partiledare från Aino Blom, 70, till Daniel Didricksson, 31, utan att falla ur fullmäktige?

Annons

Mycket skiljer kd:s förra lokala partiledare, Aino Blom, från den nye, Daniel Didricksson. Och det är inte bara de nästan 40 åren som placerar dem i olika generationer.

Aino Blom har varit de äldres röst. Daniel Didricksson talar helst om familje- och skolfrågor.

Hon växte upp i ett djupt troende hem. Det gjorde inte han.

Hon älskar att sy. Han inte.

– Jag har engagerat mig otroligt mycket i äldreomsorgsfrågor, och där skiljer jag mig från Daniel.

Men det finns en stor sak som förenar dem enligt de båda – de har samma värdegrund.

Ligger risigt till

Faktum är ändå att Aino Blom attraherade många personröster som Daniel Didricksson måste behålla, och trots optimism inför framtiden ligger partiet, med blott två mandat i kommunfullmäktige, risigt till. Daniel Didricksson har bara ett par år på sig att bli det röstdragaransikte som Aino Blom har varit för kd i Sandviken.

 

Kommer du att kunna behålla Ainos väljare?

 

– Förhoppningsvis behåller vi de som röstade på Aino och kan locka till oss nya väljare som tycker att det är viktigt med frågor som rör familj och skola, säger han.

I nya banor

Att påstå att kd riskerar att mista de äldre väljarna är en förenklad bild, menar Aino Blom.

– Det är inte bara äldre som röstar på kd, många som kommer fram till mig på stan är yngre som har mor- och farföräldrar de månar om. De äldre röstar socialdemokratiskt, men barnbarnen tänker i nya banor.

De hoppas att de gamla väljarna är så trofasta att de stannar kvar trots att deras frågor inte längre hamnar i fokus, av förklarliga skäl. Det är inte lika naturligt att en 31-åring pratar äldreomsorg som en 70-åring.

En rapport som gjordes efter valet i Stockholm 2006, visar vad en generationsförändring kan betyda för ett parti. En sak som nämns är svårigheten att behålla den äldre generationens kontaktnät. Daniel Didricksson inser värdet i Aino Bloms kontakter efter åren som barnmorska och kd-ledare.

– Aino har ett kontaktnät som inte kan köpas för pengar. På många sätt hamnar jag vid ett dukat bord.

– Då får du duka om det då, säger Aino.

Mer läsning

Annons