Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klartecken från regeringen för bostadsområde i Säljan

/

Drygt fyra år efter det att BJ-affären presenterades förverkligas nu planerna på nya bostadsområden i Säljan och på Norra IP. Byggstart blir det i båda fallen i vår.

– Det blir skönt att få komma igång, säger BJ:s vd Martin Jäderström sedan regeringen nu gett klartecken för Säljansatsningen.

Annons

Våren 2005 presenterade Sandvikens kommun och BJ Markbyggnads sin gemensamma storsatsning på nya, attraktiva bostadsområden vid Storsjön och nära centrum enligt en så kallad OPP-lösning (offentligt-privat partnerskap).

Planprocessen med överklaganden och prövningar har dragit ut på tiden. Men sedan regeringen nu sagt ja till Säljanplanen med cirka 50 tomter kan BJ Markbyggnads trycka på startknappen för den delen av OPP-affären.

– Vi räknar med att projektera nu under senhösten för att sedan börja med markarbeten i april–maj.

Senhösten 2010 bör det vara möjligt att börja bygga hus, säger Martin Jäderström.

I Säljan är upplägget att BJ exploaterar det nya bostadsområdet vid Storsjön och sedan säljer tomterna till privatpersoner som själva bygger sina hus. I en första etapp förbereds 15–25 tomter. Hälften säljs via BJ:s egen tomtkö och den andra hälften via Sandvikens kommuns tomtkö.

– Intresset har varit stort. Jag tror det är 50–60 personer som gjort intresseanmälan hos oss, säger Martin Jäderström.

Bostadssatsningen i Säljan har varit omstridd och ärendet gick hela vägen upp till regeringen.

Grannar som överklagat detaljplanen har främst haft synpunkter på undantaget från strandskyddet och på storskaligheten som de anser förstör Säljans nuvarande bykaraktär.

Men regeringen valde att inte ta upp frågan om strandskyddet till prövning och avslog överklagandena av planen.

– Även om vi inte varit oroliga känns det bra att planen nu till sist gått igenom och vunnit laga kraft, säger stadsarkitekten Anna Maria Häggblom.

Parallellt med Säljanexploateringen drar BJ nu också igång bygget av bostäder på Norra IP.

Där finns det redan sedan tidigare en plan som vunnit laga kraft. I första etappen planeras 19 bostäder i form av både parhus och enskilda villor som BJ bygger för försäljning.

Annonsering för intresseanmälan sker i nästa vecka. Byggstart planeras till våren.

Mer läsning

Annons