Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kollektivtrafiken i Sandviken räddad

Hotet om indragning av flera busslinjer i centrala Sandviken ser nu att vara avvärjt. Tillväxtnämnden har fått sin budget utökad med 3,5 miljoner kronor och väntas prioritera bibehållen kollektivtrafik.

Annons

I början av april gick tillväxtnämnden ut och varnade för en kraftigt bantad kollektivtrafik med inställda bussar till Sätra, Säljan och Östanbyn samt med minskad helg- och kvällstrafik i centrum.

Även indragna turer till Vallhov, Norrsätra och Björksätra fanns med som alternativ. Något som i praktiken skulle innebära att Sandviken lade ned kollaktivtrafiken inom stan. Reaktionerna på insändarplats blev också våldsamma.

Men sedan kommunstyrelsen beslutat om nya budgetramar som ger tillväxtnämnden ytterligare 3,5 miljoner kronor tycks faran för inställda bussar vara över.

Tillväxtnämndens beredning föreslår inför nästa nämndmöte att busstrafiken ska prioriteras när de nya pengarna ska fördelas.

– Det finns dock en brasklapp. Nämligen att nya trafikavtalet inte får bli för dyrt. Då kan det bli problem, säger tillväxtchefen Leif Jansson.

X-Trafik ska för kommunernas räkning förhandla fram ett nytt avtal som ska gälla från och med halvårsskiftet nästa år. I Sandviken räknar man med att trafiken blir 1,5 miljoner dyrare 2009.

– Det är en kostnadsökning som vi bör klara med bibehållen ambitionsnivå. Men det får inte bli mycket dyrare än så, säger Leif Jansson.

Tillväxtnämnd har tidigare också varnat för en höjning av egenavgiften inom hemtjänsten. Men inte heller det verkar bli aktuellt sedan budgeten utökats.

Mer läsning

Annons