Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kom till platsen strax efter knivdramat

/
  • Aktiv. Det var till Battal Batti, och inte till SOS Alarm, som en av de åtalade släktingarna ringde när deras´medbrottsling låg på marken med uppskuren mage efter knivbråket. Battal Batti kom dit och åkte sedan in till sjukhuset och träffade de tre män som timmarna senare anhölls för knivskärningen.  Foto: Gustav Gräll
  • bevis. Knivarna 
som togs i beslag efter bråket då två män knivskars 1 maj.

Åklagaren ger bilden av den häktade Sandvikenpolitikern som släkten Battis överhuvud, något som hans släktingar säger är fel.
Men i de förhör som Arbetarbladet tagit del av framgår det att Battal Batti själv varit aktiv i många släktfrågor som föregått knivskärningen, han har medlat och han är den som man vänder sig till.

Annons

Åklagaren Mikael Hammarstrand har anklagat släkten Batti i Sandviken för att vara patriarkal och använda sig av hedersrelaterat våld.

I centrum står politikern Battal Batti som släktens överhuvud. Sedan i söndags sitter han häktad misstänkt för att ha beordrat mordförsök på två män ur en annan släkt.

Battal Battis bror Behzat Batti har i sin tur anklagat Hammarstrand för att förfölja dem och säger att det finns ett politiskt motiv bakom. Brodern förnekar bestämt att Battal styr den stora släkten.

I förundersökningen förekommer dock Battal Battis namn flera gånger i olika sammanhang, vilket skulle kunna tala för det faktum att han är en ansedd och högt uppsatt person i släkten Batti. Både offer, gärningsmän och andra hörda nämner honom.

Till exempel var det till honom, och inte till SOS Alarm, som en av de åtalade släktingarna ringde när deras medbrottsling, den svårt skadade systersonen låg på marken med uppskuren mage efter knivbråket. Battal Batti kom genast dit och det var också han som åkte in till sjukhuset och träffade de tre män som timmarna senare anhölls för knivskärningen.

När systersonen plötsligt under rättegången i torsdags pekade ut Sandvikenpolitikern som den som beordrat honom kom det enligt Hammarstrand som en blixt från klar himmel.

– Det finns mycket i polisförhören som ger bilden av att Battal Batti styr över andra människor och här är det en ung man som riskerar hela sitt liv genom att säga sanningen. Han står med ena foten i den svenska kulturen och den andra foten i den kurdiska. Nu tog han ett steg längre in i den svenska. Han har inget att vinna på att ljuga, menar Hammarstrand.

Det förekommer en fejd mellan de båda släkterna sedan en tid tillbaka och enligt flera personer i utredningen är det underhållet till ett barn som till slut ledde fram till knivskärningen.

En kvinnlig släkting till Batti var nämligen gift med en man ur den andra släkten och det är hans två bröder som är offren på Nya Bruket.

I samband med skilsmässan för något år sedan bestämde tingsrätten att pappan ensam skulle ha vårdnaden om det gemensamma barnet och dömde Battal Battis kvinnliga släkting att betala underhåll.

Då gjorde Battal Batti i stället en muntlig överenskommelse med mannen från den andra familjen som gick ut på att släktingen inte skulle behöva betala underhåll för sitt barn.

Till slut ville mannen från den andra familjen inte ställa upp på det längre.

Det resulterade i ett antal krav från Battal Batti och det finns också en polisanmälan som rör den ekonomiska tvisten.

Mannens broder polisanmälde nämligen Battal Batti för olaga hot några dagar före händelsen på Nya Bruket. Batti ska då ha hotat honom och sagt att brodern är tvungen att fortsätta betala.

Det finns även en annan ekonomisk tvist nämnd i polisförhören som rör en av de tre åtalade. Då berättar Battal Batti för polisen att han brukar avgöra vem som ska betala om det uppstår tveksamheter mellan medlemmar i släkten.

Alla de här delarna finns med i den tjocka förundersökning som ligger till grund för den rättegång som återupptas i morgon. Då kommer vittnen att höras om vad som egentligen hände.

Fortfarande går historierna mycket isär mellan de tre åtalade. Poliserna som hållit i förhören konstaterar att många ur släkten ändrat sina versioner eftersom.

Mer läsning

Annons