Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommentarer från fack och börsanalytiker

Annons

Tomas Kärnström, IF Metalls fackrepresentant i bolagsstyrelsen:

– Huvudsyftet med vd-skiftet är att bygga ett nytt lag. Annars är det i nuläget lite svårt att säga vad Olof Faxander kommer att tillföra Sandvik, eftersom jag inte känner till honom. Han har goda vitsord från kollegorna på SSAB och ska vara öppen och villig till dialog, vilket även Lars Pettersson varit. Det som gör det lite oroligt är att han är rekryterad externt och inte känner Sandvik på samma sätt som tidigare vd:ar. Om Lars Pettersson måste man säga att han har varit otroligt bra för Sandvik om man ser på de senaste nio årens tillväxttal. Han har fått rykte om sig att vara tråkig och har kanske inte gjort mycket väsen av sig i media, men inåt har han varit närvarande och inte alls osynlig.

Stefan Wiborgh, klubbordförande för Unionen på Sandvik:

– Jag har inte mer kunskap om Olof Faxander än vad som går att läsa på nätet, men känslan är positiv. Herrarna uppe i ledningen har pensioner att se fram emot och det är bra att man tar tag i föryngringen nu. Lars Pettersson har gjort ett bra jobb och fått oss på fötter igen efter krisen. Pettersson har också alltid betonat att de fackliga kontakterna är viktiga och det har spridit sig även nedåt i leden. Men vi har bara hört gott om Faxander från de fackliga på SSAB så det känns bra.

Mats Liss, börsanalytiker på Swedbank:

– Ingen slår Lars Pettersson på fingrarna när det gäller kunskap om att driva Sandvik, men nu väljer man att ta in någon utifrån som kan se på företaget med nya ögon. Man har pratat om ett generationsskifte, men det kom kanske lite tidigare än vad många räknat med. Nu tar man in en person som inte har jobbat sig upp inom företaget, men som ändå har ett kunnande kring stål. Faxander har gjort ett kraftfullt intryck från SSAB och var ändå ett naturligt val av ny vd.

Mer läsning

Annons